Bibliòfils, LIJ | Promoció de la lectura

Màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura

Hola lletraferits!

L’entrada d’avui és bastant diferent de les que estic fent últimament però és una entrada necessària. Crec que res, des que tinc el blog, ha suscitat tanta curiositat com el màster d’infantil que estic cursant. Cada vegada que penjava una història o una fotografia sobre això m’escrivíeu uns quants demanant pel màster. Us he anat responent de forma individual però l’altre dia la pregunta es va repetir i vaig decidir publicar l’opinió global ara que ja l’he acabat.

Per començar diré que jo he cursat el Màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la lectura de la UAB i la UB com universitat col·laboradora (les classes es fan a Barcelona i no al Campus de Bellaterra). Quan vaig sortir de la carrera vaig sentir una inquietud molt gran d’aprendre i formar-me en literatura infantil i vaig trobar dos màsters de la UAB: per una banda està l’oficial que és el que jo he realitzat i per altra banda està el màster propi que es realitza en col·laboració amb el Banco del libro de Venezuela i que és en línia: Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil.

La decisió entre un i altre és molt personal. Depèn del teu perfil professional (si ets professor, per exemple, et recomanaria el de Biblioteca Escolar perquè està molt centrat en el teu perfil i pel fet de ser oficial et dóna punts); si vius lluny de Barcelona potser fer-lo en línia és una bona opció per tu. Jo em vaig decidir pel de Biblioteca escolar precisament per això, perquè era semipresencial. El caràcter semipresencial (dues tardes a la setmana) implica que pots estar treballant alhora – tot i que el nivell de feina és considerable, no et vull enganar però hi ha gent que ha aconseguit compaginar-ho amb jornades completes -.

20171113_174315

Font: UB

Personalment la part més enriquidora del màster han estat les converses i explicacions de segons quins professors i sobretot la convivència a la mateixa aula de persones amb perfils molt diferents. En el meu any, hi havia moltes persones de magisteri i he après d’ells una infinitat de coses que no trobes als llibres. Qui m’havia de dir que acabaria muntant una activitat jo sola i fent un contacontes?

El temari del Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil potser sembla més adaptat a un perfil més literari i no tan educacional com el màster de Biblioteca Escolar, i jo no us mentiré, m’he quedat amb massa ganes de fer aquest online, però fins i tot sabent el que sé no canviaria la meva decisió. Crec que m’ha enriquit molt com a professional el fet d’obrir-me les portes a un món que prèviament desconeixia i, encara que les assignatures com Biblioteca Escolar i Pla de Lectura de Centre, em semblaven més llunyanes i poc engrescadores i se’m varen fer molt costa amunt, crec que les pots extrapolar al teu camp professional. Perquè el meu consell en aquest o qualsevol màster és que sigueu esponges, apreneu en un any tot el que pugueu, no només de les classes sinó dels professors i sobretot dels companys; enriquiu-vos de perspectives noves i aneu amb la ment ben oberta.

Jo us animo que, si teniu una mínima curiositat en el tema, no us ho penseu i us llenceu. M’ha obert les portes a un món que és fascinant i crec que des d’algunes assignatures fan molt per motivar a l’alumne: visitareu escoles i biblioteques escolars increïbles, vindrà gent a parlar-vos que et motiven dia a dia a fer les coses millors i a canviar el panorama de les coses, fareu classes a llibreries… Si una cosa heu pogut veure de mi aquest any és l’extrema motivació que m’ha aportat. I pels que us interessi molt la via literària, agafeu l’optativa de Formes i Aspectes de la literatura infantil, que no haureu gaudit tant d’aprendre en molt de temps.

20171113_194256

Font: UB

I clar que té coses menys boniques, i buits, i mancances vàries però de moment no he conegut ningú que no ho pensi del seu màster. Per exemple, de la mateixa que us he recomanat aquella optativa no us recomanaria mai la d’Aspectes Psicopedagògics, per molt que no tingueu nocions de pedagogia. Fiqueu-vos a catalogar i us servirà molt més. Jo us dic que només per l’assignatura de l’Emma Bosch i la Margarida Prats sobre Formes i Aspectes de la Literatura infantil i Juvenil (la part de l’Emma està centrada en llibre àlbum i la de la Margarida en poesia infantil), la de la Teresa Colomer i Lara Reyes sobre Literatura infantil i juvenil i la de Neus Real sobre Instruments d’accés i difusió cultural, val la pena.

Com us dic us recomano que, si voleu fer-ne un dels dos, us animeu a fer-lo presencial perquè l’experiència em sembla molt més completa. També dir-vos que de l’online teniu l’opció de fer només un mòdul, com si fos un curs o un postgrau.

Espero que us serveixi i qualsevol dubte concret deixeu-lo a l’apartat de COMENTARIS i us responc, així ho enriquim més!

Un deixo aquí el link a la preinscripció.


CASTELLANO

MÁSTER EN BIBLIOTECA ESCOLAR Y PROMOCIÓN DE LA LECTURA


¡Hola lletraferits!

La entrada de hoy es bastante diferente de las que estoy haciendo últimamente pero es una entrada necesaria. Creo que nada, desde que tengo el blog, ha suscitado tanta curiosidad como el máster de infantil que estoy cursando. Cada vez que colgaba una historia o una fotografía sobre esto muchos me escribíais preguntando por el máster. Os he ido respondiendo de forma individual pero el otro día la pregunta se repitió y decidí publicar la opinión global ahora que ya lo he acabado.

Para empezar diré que yo he cursado el Master en Biblioteca Escolar y Promoción de la lectura de la UAB y la UB como universidad colaboradora (las clases se hacen en Barcelona y no en el Campus de Bellaterra). Cuando salí de la carrera sentí una inquietud muy grande de aprender y formarme en literatura infantil y encontré dos másters de la UAB: por un lado está el oficial que es el que yo he realizado y por otra parte está el máster propio que se realiza en colaboración con el Banco del libro de Venezuela y que es en línea: Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil.

La decisión entre uno y otro es muy personal. Depende de tu perfil profesional (si eres profesor, por ejemplo, te recomendaría el de Biblioteca Escolar porque está muy centrado en tu perfil y por ser oficial te da puntos); si vives lejos de Barcelona quizás hacerlo en línea es una buena opción para ti. Yo me decidí por el de Biblioteca escolar precisamente por eso, porque era semipresencial. El carácter semipresencial (dos tardes a la semana) implica que puedes estar trabajando al mismo tiempo – aunque el nivel de trabajo es considerable, no quiero engañar, pero hay gente que ha conseguido compaginarlo con jornadas completas -.

20171113_174315

Font: UB

Personalmente la parte más enriquecedora del máster han sido las conversaciones y explicaciones de según qué profesores y sobre todo la convivencia en la misma aula de personas con perfiles muy diferentes. En mi año, había muchas personas de magisterio y he aprendido de ellos un sinfín de cosas que no encuentras en los libros. ¿Quién me iba a decir que acabaría montando una actividad yo sola y haciendo un cuenta cuentos?

El temario del Máster en Libros y Literatura Infantil y Juvenil quizás parece más adaptado a un perfil más literario y no tan educacional como el máster de Biblioteca Escolar y, no te voy a mentir, me he quedado con demasiadas ganas de hacer este online, pero incluso sabiendo lo que sé ahora no cambiaría mi decisión. Creo que me ha enriquecido mucho como profesional el hecho de abrirme las puertas a un mundo que previamente desconocía y, aunque las asignaturas como Biblioteca Escolar y Plan de Lectura de Centro, me parecían más lejanas y poco estimulantes y se me hicieron muy cuesta arriba, creo que las puedes extrapolar a tu campo profesional. Mi consejo en este o cualquier máster es que seáis esponjas, aprended en un año todo lo que podáis, no sólo de las clases sino de los profesores y sobre todo de los compañeros; Enriqueceos de perspectivas nuevas e id con la mente bien abierta.

Yo os animo que, si tenéis una mínima curiosidad en el tema, no os lo penséis y os lancéis. Me ha abierto las puertas a un mundo que es fascinante y creo que desde algunas asignaturas hacen mucho para motivar al alumno: visitar escuelas y bibliotecas escolares increíblesvisitar escuelas y bibliotecas escolares increíbles, vendrá gente a hablar  que te motivan día a día a hacer las cosas mejor y cambiar el panorama actual, haréis clases en librerías … Si algo habéis podido ver de mí este año es la extrema motivación que me ha aportado. Y para los que os interese mucho la vía literaria, apuntaros a la optativa de Formas y Aspectos de la literatura infantil, que no tendrá disfrutado tanto que aprender en mucho tiempo.

20171113_194256

Font: UB

Y claro que tiene cosas menos bonitas, huecos y carencias varias, pero de momento no he conocido a nadie que no lo piense de su máster. Por ejemplo, al igual que os he recomendado aquella optativa no te recomendaría nunca la de Aspectos Psicopedagógicos, por mucho que no tengas nociones de pedagogía. Meteos a catalogar y os servirá mucho más. Os digo que sólo por la asignatura de Emma Bosch y Margarita Prats sobre Formas y Aspectos de la Literatura infantil y Juvenil (la parte de Emma está centrada en libro álbum y la de la Margarita en poesía infantil), la de Teresa Colomer y Lara Reyes sobre Literatura infantil y juvenil y la de Neus Real sobre Instrumentos de acceso y difusión cultural, vale la pena.

Como os digo os recomiendo que, si os apetece hacer uno de los dos, os animéis con el presencial porque la experiencia me parece mucho más completa. También deciros que del online podéi hacer sólo un módulo, como si fuera un curso o un postgrado.

Espero que os sirva y cualquier duda concreta dejarlo en el apartado de COMENTARIOS y os respondo, ¡así lo enriquecemos más!

 

Os dejo aquí el link a la preinscripción.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s