LIJ | Promoció de la lectura

Estirant del fil | Veure o mirar?

A vegades anem tan accelerats per la vida que ens costa parar un moment i observar tot allò que ens envolta. No ens haurà passat vegades viure-treballar-estudiar a un lloc i un dia descobrir que teníem un edifici preciós al davant, i que mai mai mai l’havíem vist. I aquesta acceleració l’estem encomanant als nens; uns nens que cada vegada toleren menys l’avorriment, uns nens sobreestimulats, uns nens amb una frustració molt alta a la lentitud i a l’espera. I en això volíem incidir en aquesta activitat.

Durant els mesos de maig i unes setmanes de juny he estat realitzant les pràctiques finals de màster a la Biblioteca Pública Joan Miró. Quan vaig començar em van dir que jo dissenyaria l’activitat pel certamen Vine a moure el parc. He de confessar que en el primer moment vaig entrar en pànic però aviat ho vaig veure com una oportunitat de llevar-me pors i aprendre. Moltes hores d’ajuda per part dels companys de la biblioteca, va arribar el dia. Avui us porto el guió de l’activitat per si a algú li interessa!

L’activitat

L’activitat va començar un matí de dissabte amb un sol espectacular enmig del parc Joan Miró. La disposició va ser genial i va permetre que els nens es trobessin relaxats i a gust, que és la base de qualsevol activitat de promoció de la lectura. Primer de tot els vam presentar els llibres que llegiríem i el fil conductor que els unia: veure el món d’una manera diferent. Ja em direu al final si creieu que ho aconseguirem.

 

El banc blau va ser Premi Llibreter l’any 2017 i no és per menys. Una història el protagonista del qual és un banc que observa totes aquelles històries que esdevenen al parc. Aquestes històries, explicades de manera tendra i amb una il·lustració sensacional el fan una autèntica peça literària. Al final, l’Albert Asensio, l’autor, ens deixa a les guardes un missatge que precisament ens lliga l’activitat: fixar-nos amb els detalls.

IMG_20180609_121112

El seu escrit convida a la relectura, aquesta vegada amb els ulls ben atents, proposant fins i tot activitats per dur a terme aquesta lectura atenta. En un món on l’excés d’estímuls ens incita a córrer i no fixar-nos en les coses, aquest text ens convida a parar i observar.

IMG_20180609_120927

Seguidament, aprofitant el centre d’interès de la biblioteca basat en l’art vam fer la lectura de Lo que Degas veía, un llibre il·lustrat sobre la fixació que va tenir el pintor francès per posar l’ull sobre les coses quotidianes i els nous temps per convertir-ho en matèria artística. Al llibre es van intercalant les il·lustracions amb pintures de Degas i és esplèndid.
IMG_20180609_121606

Per últim, vam treure un àlbum per exercitar la mirada ara que estàvem preparats: El arenque rojo. Vaig ensenyar-vos aquest llibre per aquí i certament és molt versàtil. Vaig plantejar als nens la mateixa pregunta que amb els altres: què creieu que ens explica aquest llibre? Vàrem analitzar la coberta i vam coincidir que, d’alguna manera, el peix vermell havia de ser el protagonista. En passar a la primera pàgina ens vam trobar un parc replet de personatges i ni un sol mot. Em va sorprendre que tot i incitar-los a fer una primera lectura cercar-trobar, ells van descartar-ho i es posaren a reflexionar sobre com podia ser que hi hagués un peix flotant enmig del parc. Fins que una nena va sentenciar: “No és un peix de veritat, és un peix simbòlic”. I aquí és quan tot surt millor del que el mediador s’havia preparat.

IMG_20180609_121758

És un àlbum sense paraules que representa seqüència a seqüència, una tarda en un parc. Al final del llibre trobem un llibret. Aquest conté les històries que Gonzalo Moure es va imaginar de tots els personatges que apareixen a les pàgines. A la contracoberta, ens han deixat un altre missatge:

“Estiguis on estiguis, a prop de tu hi ha històries. Moltes històries. Tantes com persones hi ha. Però, som capaços de veure-les? A vegades sí. I en això consisteix aquest llibre. La primera vegada només veuràs el peix vermell. Un pretext per distreure’t, un joc, quasi una broma. Però, en el fons, és la teva mirada. El peix vermell ets tu, és qualsevol que miri aquestes pàgines”.

IMG_20180609_123327

Vaig explicar dues de les històries i després vaig deixar que els nens es posessin a imaginar altres possibles històries (tot i que m’havia preparat totes les possibles per assegurar que l’activitat rodava). Després d’aquesta activitat vam fer un taller: uns prismàtics per seguir exercitant la mirada a casa.

IMG_20180609_125548

Fotografies precioses que va fer na Maria, bibliotecària a la Joan Miró

TÍTOL: Estirant del fil

Destinataris: Entre 6 i 10 anys

Material:

 • ASENSIO, Albert (2016): El banc blau. Barcelona: Babulinka Books
 • FRIEDMAN, Samantha & PIEROPAN, Cristina (ilus.) (2016): Lo que Degas veía. Madrid: SM
 • VARELA, Alicia (ilus.) & MOURE, Gonzalo (2016): El arenque rojo. Madrid: SM
 • Cartró de paper higiènic (2 per projecte). En aquest cas pintats de gris.
 • Paper de celofán per imitar els vidres (dues esferes per projecte)
 • Cinta de doble cara o cola per unir els cilindres
 • Colors
 • Gomets estrella (tres fulles per projecte)

CASTELLANO

TIREMOS DEL HILO | ¿VER O MIRAR?


A veces, con ese ritmo frenético con el que vamos por la vida, nos cuesta parar un momento y observar todo lo que nos rodea. No nos habrá pasado veces vivir-trabajar-estudiar en un lugar y un día descubrir que teníamos un edificio precioso delante, y que nunca nunca la habíamos visto. Y esta aceleración la estamos contagiando a los niños; unos niños que cada vez toleran menos el aburrimiento, unos niños sobreestimulados, unos niños con una frustración muy alta a la lentitud y a la espera. Y en eso queríamos incidir en esta actividad.

Durante los meses de mayo y unas semanas de junio he estado realizando las prácticas finales de máster en la Biblioteca Pública Joan Miró. Cuando empecé me dijeron que yo diseñaría la actividad por el certamen Ven a mover el parque. Debo confesar que en el primer momento entré en pánico pero pronto lo vi como una oportunidad de quitarme miedos y aprender. Muchas horas de ayuda por parte de los compañeros de la biblioteca, llegó el día. ¡Hoy os traigo el guión de la actividad por si a alguien le interesa!

La actividad

La actividad comenzó una mañana del sábado con un sol espectacular en medio del parque Joan Miró. La disposición fue genial y permitió que los niños se encontraran relajados y a gusto, que es la base de cualquier actividad de promoción de la lectura. En primer lugar les presentamos los libros que leeríamos y el hilo conductor que los unía: ver el mundo de una manera diferente. Ya me diréis al final si creéis que lo conseguimos.

El banco azul fue Premio Llibreter 2017 y no es para menos. Una historia cuyo protagonista es un banco que observa todas aquellas historias que acontecen en el parque. Estas historias, contadas de manera tierna y con una ilustración sensacional lo hacen una auténtica pieza literaria. Al final, Albert Asensio, el autor, nos deja en las guardas un mensaje que precisamente nos ligó la actividad: fijarnos en los detalles.
IMG_20180609_121112
Su escrito invita a la relectura, esta vez con los ojos bien atentos, proponiendo incluso actividades para llevar a cabo esta lectura atenta. En un mundo donde el exceso de estímulos nos incita a correr y no fijarnos en las cosas, este texto nos invita a parar y observar.
IMG_20180609_120927
Seguidamente, aprovechando el centro de interés de la biblioteca basado en el arte, hicimos la lectura de Lo que Degas veía, un libro ilustrado sobre la fijación que tuvo el pintor francés observar las cosas cotidianas y los nuevos tiempos para convertirlo en materia artística. En el libro se van intercalando las ilustraciones con pinturas de Degas y es espléndido.
IMG_20180609_121606
Por último, sacamos un álbum para ejercitar la mirada ahora que estábamos preparados: El arenque rojo. Os enseñé este libro por aquí y ciertamente es muy versátil. Planteé a los niños la misma pregunta que con los otros libros: ¿qué creéis que nos cuenta este libro? Analizamos la portada y coincidimos en que, de alguna manera, el pez rojo debía ser el protagonista. Al pasar a la primera página nos encontramos un parque repleto de personajes y ni una sola palabra. Me sorprendió que a pesar de incitarles a hacer una primera lectura de buscar y encontrar, ellos lo descartaron y se pusieron a reflexionar sobre cómo podía ser que hubiera un pez flotando en medio del parque. Hasta que una niña sentenció: “No es un pez de verdad, es un pez simbólico”. Y aquí es cuando todo sale mejor de lo que el mediador se había preparado.

IMG_20180609_121758

Es un álbum sin palabras que representa secuencia a secuencia, una tarde en un parque. Al final del libro encontramos un librito. Este contiene las historias que Gonzalo Moure se imaginó de todos los personajes que aparecen en las páginas. En la contracubierta, nos han dejado otro mensaje:

“Estés donde estés, cerca de ti hay historias. Muchas historias. Tantas como personas. Pero, ¿somos capaces de verlas? A veces sí. Y en eso consiste este libro. La primera vez sólo verás el pez rojo, un pretexto para distraerte, un juego, casi una broma. Pero, en el fondo, es tu mirada. El pez rojo eres tú, es cualquiera que mire estas páginas “.

IMG_20180609_123327

Conté dos de las historias y luego dejé que los niños se pusieran a imaginar otras posibles historias (aunque me había preparado todas las posibles para asegurar que la actividad rodaba). Después de esta actividad hicimos un taller: unos prismáticos para seguir ejercitando la mirada en casa.


IMG_20180609_125548

Fotografías preciosas que hizo Maria, bibliotecaria de Joan Miró

TÍTULO: Tirando del hilo

Destinatarios: Entre 6 y 10 años

Material:

 • ASENSIO, Albert (2016): El banc blau. Barcelona: Babulinka Books
 • FRIEDMAN, Samantha & PIEROPAN, Cristina (ilus.) (2016): Lo que Degas veía. Madrid: SM
 • VARELA, Alicia (ilus.) & MOURE, Gonzalo (2016): El arenque rojo. Madrid: SM
 • Cartón de papel higiénico (2 por proyecto). En nuestro caso estaban pintados de gris.
 • Papel de celofán para imitar los cristales (dos esferas por proyecto)
 • Cinta de doble cara o cola para unir los cilindros
 • Colores
 • Pegatinas estrella (tres hojas per projecte)

Un pensament sobre “Estirant del fil | Veure o mirar?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s