Bibliòfils, Plans & Llocs

Fira del llibre de Madrid i Ruta de Llibreries

Cada any miràvem les notícies amb els dents llargs de veure tota aquella gent passejant per la Fira del Llibre de Madrid. I aquest any els astres s’havien alineat per fer-ho possible i vam aprofitar. Em va semblar una bona idea compartir la impressió amb vosaltres i citar-vos unes quantes llibreries. Per Instagram vaig demanar-vos referències sobre llibreries especials a Madrid i vareu ser bastants que em vareu respondre. Tot i que no hem pogut anar a totes us deixaré tot en aquesta entrada per si algú es troba igual que jo.

Fira del llibre o aparador literari

Vam estar a Madrid de l’1 al 4, és a dir, en cap de setmana. I es va notar. La ciutat ens va rebre amb un temps molt millor del que esperàvem ja que havia estat diluviant els dies anteriors. Els dos anàvem molt emocionants per la fira. El primer dia (òbviament la fira no la vam veure només una vegada) vàrem arribar sobre les sis després de gravar el programa de ràdio (el dia 1 de Juny).

La fira és enorme, hi ha més de 300 casetes, totes atapeïdes de gent que miren (tots els dies a totes hores). Els dies que hem estat a la fira hem aprofitat sobretot per visitar les paradetes de llibreries a les que teníem moltes ganes. Seguidament, vam fer un enfilall amb totes les editorials precioses que tenim ara mateix en el panorama literari i que estaven totes dins els mateixos metres quadrats del Parc del Retiro… el Paradís!

IMG_20180601_185850

Ja veníem mentalitzats de que no se’ns anés molt el cap, intentar no deixar-nos el pressupost mensual i tenir present que a Barcelona també venen llibres (així i tot vam haver de seure sobre la maleta per tancar-la, com ha de ser).

La primera signatura va ser una sorpresa total. Felipe Benítez Reyes, autor de El novio del mundo, signava la reedició d’aquest ja clàssic de les lletres hispàniques contemporànies. Ens el va signar als dos, perquè aquest llibre ens recorda una esperpèntica classe de Postmodernitat, amb un esperpèntic professor llegint el primer capítol en veu alta. I en conseqüència, ens recorda els dies de compartir aula.

Us podeu imaginar que una de les meves parades obligatòries era la caseta de Nórdica Libros (amb el Diego Moreno presidint, tan simpàtic com sempre). Compartia caseta amb altres meravelles com Impedimenta. En el moment que vaig passar per allà estava signant el Fernando Vicente, que va il·lustrar Alicia a través del espejo. De tot l’estol d’Alícies que han sortit aquets darrers anys és una de les que més m’agrada i sempre que  la tenia a les mans el seu preu m’acabava tirant enrere. Però entre el descompte de la fira i la possibilitat de tenir-lo signat em van convèncer. La cola va valdre la pena i ell s’ho va currar molt.

IMG_20180605_101736

Però si la fira mostra la cara més bonica dels llibres també mostra la més lletja i la més cruel. Aquella que ens aconsegueix rompre el romanticisme dels llibres i ens mostra que tot és un negoci. Aquell cap de setmana el capitalisme literari feia més olor a ranci que mai. Cada cola que veiem que creuava el carrer perquè algun youtuber/instagramer/influencer (de tot menys escriptors) les nostres esperances es feien més petites. Però al final és el reflex del model editorial que estan creant les grans editorials, on el producte ja no importa, només el nombre de seguidors. Tal vegada d’aquí uns anys ens haguem de lamentar d’haver perdut tota una generació de talents.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

El resultat de la fira, malgrat això, va ser un cap de setmana genial, molts llibres nous a la prestatgeria, una llista de desitjos encara més gran. Sol i moltes rialles. Us deixo aquí la llista de llibreries que vam visitar, ens van recomanar i valen molt la pena!

Zig Zag Kids (Calle de Barbieri, 26): Una botiga de joguines amb llibreria inclosa. Una passada d’espai i de productes, que et fan creure que sempre hi ha una manera diferent de fer les coses.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nakama (Calle Pelayo, 22): Hi vam caure el primer dia i ens hi vam perdre.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Central de Callao (Calle del Postigo de San Martín, 8): Us podeu imaginar que era visita obligatòria. Ha quedat preciosa després de la reforma, amb aquest estil tan lorquià de flors seques que cauen pel pati fins a la cafeteria. Una de vosaltres em va recomanar que provés el Carrot Cake 😉

IMG_20180602_121552

IMG_20180602_121521

La Forja (Calle Cervantes, 10): Una llibreria en ple barri de lletres, amb Cervantes mirant per tot arreu.

IMG_20180602_135559

IMG_20180602_135639

Yorick (Calle Valencia, 21): Una llibreria per amants del teatre i les arts escèniques. Hi trobareu allò impossible de trobar.

No us podeu perdre tampoc:

Tipos infames. 

San Joaquín, 3, Bajo Izquierda, 28004 Madrid

Desesperate Literature. 

Calle de Campomanes, 13, 28013 Madrid

Libros para un mundo mejor. 

Calle del Espíritu Santo, 13, 28004 Madrid

 

Esper que us hagi agradat i qualsevol recomanació més, deixeu-la a comentaris!

IMG_20180602_134736


CASTELLANO

FERIA DEL LIBRO DE MADRID Y RUTA DE LIBRERÍAS


 

Cada año mirábamos las noticias con los dientes largos de ver toda esa gente paseando por la Feria del Libro de Madrid. Y este año los astros se habían alineado para hacerlo posible y aprovechamos. Me pareció una buena idea compartir la impresión con vosotros y citar unas cuantas librerías. Por Instagram os pedí referencias sobre librerías especiales en Madrid y fuisteis bastantes que me respondisteis. Aunque no hemos podido ir a todas os dejaré todo en esta entrada por si alguien se encuentra en la misma situación.

Feria del libro o escaparate literario

Estuvimos en Madrid del 1 al 4, es decir, en fin de semana. Y se notó. La ciudad nos recibió con un tiempo mucho mejor de lo que esperábamos ya que había estado diluviando los días anteriores. Los dos íbamos muy emocionados para la feria. El primer día (obviamente la feria no la vimos sólo una vez) llegamos sobre las seis después de grabar el programa de radio (el día 1 de Junio).

La feria es enorme, hay más de 300 casetas, todas repletas de gente que mira (todos los días a todas horas). Los días que hemos estado en la feria hemos aprovechado sobre todo para visitar los puestos de librerías a las que teníamos muchas ganas. Seguidamente, hicimos ruta por todas las editoriales preciosas que tenemos ahora mismo en el panorama literario y que estaban todas en los mismos metros cuadrados del Parque del Retiro … ¡el Paraíso!

IMG_20180601_185850

Ya veníamos mentalizados para que no se nos fuera mucho la cabeza, intentar no dejarnos el presupuesto mensual y tener presente que en Barcelona también venden libros (aunque tuvimos que sentarnos sobre la maleta para cerrarla, como debe ser).

La primera firma fue una sorpresa total. Felipe Benítez Reyes, autor de El novio del mundo, firmaba la reedición de este ya clásico de las letras hispánicas contemporáneas. Nos lo firmó a los dos, porque este libro nos recuerda una esperpéntica clase de Posmodernidad, con un esperpéntico profesor leyendo el primer capítulo en voz alta. Y en consecuencia, nos recuerda los días de compartir aula.

Podéis imaginar que una de mis paradas obligatorias era la caseta de Nórdica Libros (con Diego Moreno presidiendo, tan simpático como siempre). Compartía caseta con otras maravillas como Impedimenta. Cuando pasé por allí estaba firmando Fernando Vicente, que ha ilustrado Alicia a través del espejo. De todo el ejército de Alicias que han salido estos últimos años es una de las que más me gusta y siempre que la tenía en las manos su precio me acababa tirando atrás. Pero entre el descuento de la feria y la posibilidad de tenerlo firmado me convencieron. La espera valió la pena y él se lo curró mucho.

IMG_20180605_101736

Pero si la feria muestra la cara más bonita de los libros también muestra la más fea y la más cruel. Aquella que nos consigue romper el romanticismo de los libros y nos muestra que todo es un negocio. Ese fin de semana el capitalismo literario olía a rancio más que nunca. Cada cola que veíamos que cruzaba la calle para la firma de algún youtuber / Instagramer / influencer (de todo menos escritores) nuestras esperanzas se hacían más pequeñas. Pero al final es el reflejo del modelo editorial que están creando las grandes editoriales, donde el producto ya no importa, sólo el número de seguidores. Tal vez dentro de unos años nos tengamos que lamentar de haber perdido toda una generación de talentos.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

El resultado de la feria, sin embargo, fue un fin de semana genial, muchos libros nuevos en la estantería, una lista de deseos aún mayor. Sol y muchas risas. Os dejo aquí la lista de librerías que visitamos, nos recomendaron y valen mucho la pena!

Zig Zag Kids (Calle de Barbieri, 26): Una tienda de juguetes con librería incluida. Un pasada de espacio y de productos, que te hacen creer que siempre hay una manera diferente de hacer las cosas.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nakama (Calle Pelayo, 22): Ahí caímos el primer día y nos perdimos.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Central de Callao (Calle del Postigo de San Martín, 8): Os podéis imaginar que era visita obligatoria. Ha quedado preciosa después de la reforma, con este estilo tan lorquiano de flores secas que caen por el patio hasta la cafetería. Una de vosotros me recomendó que probara el Carrot Cake;)

IMG_20180602_121552

IMG_20180602_121521

La Forja (Calle Cervantes, 10): Una librería en pleno barrio de letras, con Cervantes mirando por todas partes.

IMG_20180602_135559

IMG_20180602_135639

Yorick (Calle Valencia, 21): Una librería para amantes del teatro y las artes escénicas. Encontraréis lo imposible de encontrar.

No os perdáis tampoco:

Tipos infames. 

San Joaquín, 3, Bajo Izquierda, 28004 Madrid

Desesperate Literature. 

Calle de Campomanes, 13, 28013 Madrid

Libros para un mundo mejor. 

Calle del Espíritu Santo, 13, 28004 Madrid

No dudéis en dejar más recomendaciones en comentarios. ¡Espero que os haya gustado!

IMG_20180602_134736

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s