Recomanacions

Los Watson, Jane Austen

Doncs de moment (ho direm fluixet, no sigui cosa que..), estic aconseguint pujar les entrades a un bon ritme. Infinites gràcies per l’acolliment que va tenir l’anterior ressenya, la del Jardí Secret.

Voldria convidar-vos, també, a conèixer les dues noves seccions, i per tant les noves persones que ens acompanyaran (a més de tots els monogràfics) en aquest espai, que s’obre més que mai i on tot aquell que s’estimi la literatura hi té un lloc.

Comencem a parlar de llibres i avui, a gaudir de la il·lustració!

Jane Austen i la seva novel·la inacabada

Sí, està inacabada. Però ja us anuncio que a mi m’importa ben poc. Estic aquí per comentar el que he llegit i no per lamentar-me del que no he pogut llegir.

Curta i inconclusa. Llegim una Austen que ens resulta familiar a tots aquells que l’hem llegida anteriorment. Una narradora irònica, que s’empara sempre en aquell rerefons de l’humor que caracteritza tant el seu to narratiu.  

Emma és una noia que ha viscut de l’acomodada renta dels seus tiets. Després que la seva tia s’ho malgasti tot, es veu obligada a tornar a casa seva, 14 anys després, amb tot el canvi que això suposa a la seva vida. Per sort, la relació amb una de les seves germanes, Elizabeth, la salvarà de la possible inestabilitat emocional.

El rol que desenvolupen les germanes, així com el que uneix la protagonista amb els personatges masculins com Lord Osborne o Tom Musgrave, ens porta ressonàncies de Orgull i prejudici, Sentit i sensibilitat i fins i tot Persuasió.

DSC_0541

És interessantíssim veure com tots els elements que constitueixen  les novel·les de l’escriptora britànica estan aquí orbitant, conformant l’imaginari de la novel·la. Pot ser si es llegeix buscant un pur entreteniment, pot decebre. En cap cas la recomanaria si això és el que vas buscant. Millor inverteix una mica més de temps i llegeix alguna de les seves obres principals, que per això han assolit la rellevància que tenen. No obstant, pels que aneu preparats de factor Austen, us convido a dedicar-li unes hores. Us prometo que la complicitat i la satisfacció de la troballa, del reconeixement, valdrà la pena.

Crec que és una novel·la que no has de llegir pel que fa a la trama, és curta i bastant arquetípica, sinó per capficar-te una mica més dins Austen, el seu procés de creació, la seva manera d’entendre el món, el seu caràcter inconfusible… i sobretot si ens l’ofereixen en una edició tan meravellosa com aquesta.

La il·lustració: lectura visual

Tots aquells que em coneixeu sabeu que les edicions de clàssics il·lustrats de Nórdica són la meva perdició. Però sabem anar més enllà de “oh, són molt bonics”? Sabem llegir les il·lustracions? Jo aquests mesos he entès que poques vegades sabem fer una lectura igual d’acurada que fem del contingut textual. No obstant, igual que a llegir textos, es pot aprendre, no només llegint llibres sobre això sinó entrenant la lectura de la representació: observant molt, entrenant la sensibilitat.

Sara Morante, il·lustradora que firma les 24 il·lustracions que podem trobar a Los Watson, no és nova en el terreny de la il·lustració editorial, i és un factor important. Il·lustrar un llibre és expressar la teva pròpia lectura en un llenguatge de signes no alfabètics, al cap i a la fi.

La seva il·lustració crec que es podria considerar plenament introspectiva, per dos motius: per una banda, si feu un recorregut per les seves il·lustracions podreu apreciar que té un estil marcat i fàcil de reconèixer. Per altra banda, hi ha una intenció artística que predomina per sobre d’una intenció mimètica o purament documental o una intenció de fer il·lustracions emotives.

Screen shot 2012-06-22 at 10.05.14 AM

VEURE BOOKTRAILER AQUÍ

Aquestes 24 il·lustracions es podrien dividir en tres grans grups: en primer lloc les il·lustracions a tot color, on solen combinar-se tècniques diferents i recreacions de diferents textures i estampats que donen ritme a les il·lustracions; un grup de il·lustracions en negatiu, on només podem veure unes formes negres; un tercer grup serien composicions mixtes entre les primeres i les segones (com el cas de la portada, sense anar més lluny), que donen a la protagonista aquella individualitat i aquella aura d’incomprensió tan pertinent.

La mateixa Sara Morante, en aquesta entrevista, assegura que fer aquest llibre va suposar tot un repte i una sortida de la seva zona de confort. Un projecte que penso que ha assolit amb un gran èxit, i per descomptat, amb una gran sensibilitat.

Còpia de “Estic convençut que la màgia és arreu, però no tenim el que cal per aprofitar-la i treure_n partit, de la mateixa manera que aprofitem l_electricitat, els cavalls o

 

Títol: Los Watson

Autor: Jane Austen

Editorial: Nórdica Libros

ISBN: 978-84-15564-18-8


CASTELLANO

LOS WATSON, JANE AUSTEN


Pues de momento (no lo diremos muy alto, no sea cosa que…), estoy consiguiendo subir las entradas a un buen ritmo. Muchísimas gracias por la acogida que tuvo la reseña anterior, la del Jardín Secreto.

Quisiera invitaros, también, a conocer las dos nuevas secciones, y por tanto las nuevas personas que nos acompañarán (además de todos los monográficos) en este espacio, que se abre más que nunca y donde todo aquel que ame la literatura tiene su sitio.

Empecemos a hablar de libros y hoy, ¡a disfrutar de la ilustración!

Jane Austen y su novela inacabada

Sí, está inacabada. Pero ya os adelanto que me importa más bien poco. Estoy aquí para comentar lo que he leído y no para lamentarme de lo que no he podido leer.

Corta e inconclusa. Leemos una Austen que nos resulta familiar a todos aquellos que la hemos leído anteriormente. Una narradora irónica, que se ampara siempre en ese trasfondo humorístico que caracteriza tanto su tono narrativo.

Emma es una chica que ha vivido de la acomodada renta de sus tíos. Después de que su tía se lo malgaste todo, se ve obligada a volver a casa, 14 años después, con todo el cambio que esto supone en su vida. Por suerte, la relación con una de sus hermanas, Elizabeth, la salvará de la posible inestabilidad emocional.

El rol que desarrollan las hermanas, así como el que une la protagonista con los personajes masculinos como Lord Osborne o Tom Musgrave, hace que resuene Orgullo y prejuicio, Sentido y sensibilidad e incluso Persuasión.

DSC_0541

Es interesantísimo ver cómo todos los elementos que constituyen las novelas de la escritora británica están aquí orbitando, conformando el imaginario de la novela. Puede que, si se lee buscando puro entretenimiento, decepcione. En ningún caso la recomendaría si eso es lo que vas buscando. Mejor invierte un poco más de tiempo y lee alguna de sus obras principales, que por ello han logrado la relevancia que tienen. No obstante, para los que vayáis preparados de factor Austen, os invito a dedicarle unas horas. Os prometo que la complicidad y la satisfacción del hallazgo, del reconocimiento, valdrá la pena.

Creo que es una novela que no debes leer por la trama, que es corta y bastante arquetípica, sino para adentrarse un poco más dentro de Jane Austen, su proceso de creación, su manera de entender el mundo, su carácter inconfundible … y sobre todo si nos lo ofrecen en una edición tan maravillosa como ésta.

La ilustración: lectura visual

Todos aquellos que me conocéis sabéis que las ediciones de clásicos ilustrados de Nórdica son mi perdición. ¿Pero sabemos ir más allá de “oh, son muy bonitos”? ¿Sabemos leer las ilustraciones? Yo estos meses he entendido que rara vez sabemos hacer una lectura igual de cuidada que hacemos del contenido textual. No obstante, se puede aprender, al igual que a leer textos, no sólo leyendo libros sobre eso sino entrenando la lectura de la representación: observando mucho, entrenando la sensibilidad.

Sara Morante, la ilustradora que firma las 24 ilustraciones que podemos encontrar en Los Watson, no es nueva en el terreno de la ilustración editorial, y es un factor importante. Ilustrar un libro es expresar tu propia lectura en un lenguaje de signos no alfabéticos, al fin y al cabo.

Su ilustración creo que podría considerarse plenamente introspectiva, por dos motivos: por un lado, haciendo un recorrido por sus ilustraciones se puede apreciar que tiene un estilo marcado y fácil de reconocer. Por otro lado, hay una intención artística que predomina por encima de una intención mimética o puramente documental o una intención de hacer ilustraciones emotivas.

Screen shot 2012-06-22 at 10.05.14 AM

VER BOOKTRAILER AQUÍ

Estas 24 ilustraciones se podrían dividir en tres grandes grupos: en primer lugar las ilustraciones a todo color, donde suelen combinarse técnicas diferentes y recreaciones de diferentes texturas y estampados que dan ritmo a las ilustraciones; un grupo de ilustraciones en negativo, donde sólo podemos ver unas formas negras; un tercer grupo serían composiciones mixtas entre las primeras y las segundas (como el caso de la portada, sin ir más lejos), que dan a la protagonista aquella individualidad y esa aura de incomprensión tan pertinente.

La misma Sara Morante, en esta entrevista, asegura que hacer este libro supuso todo un reto y una salida de su zona de confort. Un proyecto que pienso que ha logrado con un gran éxito, y por supuesto, con una gran sensibilidad.

 

Còpia de “Estic convençut que la màgia és arreu, però no tenim el que cal per aprofitar-la i treure_n partit, de la mateixa manera que aprofitem l_electricitat, els cavalls o

Título: Los Watson

Autor: Jane Austen

Editorial: Nórdica Libros

ISBN: 978-84-15564-18-8

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s