LIJ | Promoció de la lectura, Recomanacions

El jardí secret, Frances Hodgson Burnett

Hola a tots!

Feia massa temps que no em passava per aquí però espero anar recuperant el ritme (sobretot perquè no estic sola, i a poc a poc podreu veure qui ens acompanyarà els propers mesos per aquí).

Sabeu que un dels pilars d’aquest blog per a mi (o sempre he intentat que així sigui) és la importància, la consideració i la defensa dels clàssics. Per això, quan vaig començar a ficar-me dins el món de la literatura infantil i juvenil (perquè sí lletraferits, és tot un món) vaig decidir que llegiria, a més dels fantàstics llibres que es publiquen actualment, tots els clàssics que pogués.

Quan era petita i sortia de classe de ballet em solia quedar una estona a la biblioteca. En una d’aquelles va arribar a les meves mans la pel·lícula basada en aquesta novel·la, i només recordo que em va deixar meravellada. Com no tinc precisament el do de la memòria vaig oblidar el títol, fins que un dia vaig llegir una contracoberta i vaig descobrir que en realitat aquella història havia estat sempre allà en forma de llibre.

I sense allargar-me més, anem a parlar de llibres!

La caracterització dels personatges: el pilar de la obra

 “Va restar immòbil sobre aquell terra de pedra, amb l’aire d’una ombra negra, petita i fora de lloc, i es va sentir tan petita, perduda i fora de lloc com semblava”.

L’obra no té una trama molt frenètica: una nena orfe va a viure a casa del seu tiet a Anglaterra després de la mort dels seus pares a l’Índia a causa d’una epidèmia. Com bé indica el títol, un jardí – aparentment secret – serà el nucli de la història. Evidentment no hi ha cap tipus d’engany: el jardí és el protagonista en cos i esperit. I per què així? Ho és en cos perquè és el gran escenari de la novel·la, l’escenari de l’esdevenir dels dies. I espiritual perquè és el jardí i en última instància, la naturalesa, el que marca els tempos i la gran transformació dels personatges.

Perquè si el floriment del jardí és el protagonista, també ho és el floriment dels protagonistes. La Mary, una nena malcriada i bastant insuportable, i el Colin, un nin escanyolit que creu que es morirà d’un moment a un altre, gràcies a la presència del jardí i d’en Dickon – un nen pobre que encarna el mateix esperit de la natura i de persona desperta, connectada amb la terra – viuran aquest renéixer, aquest enfortiment i aquest despertar.

DSC_0505

Una tensió històrica

Ens trobem – com moltes obres que han aconseguit fer front al pas del temps – amb una tensió entre una mentalitat d’època i la modernitat en el to de la narració. Per una banda, no podem ignorar que hi ha elements que ens semblen superats, que ens grinyolen, sobretot pel que fa al tractament dels indis i els negres, amb una mentalitat encara bastant colonial. El que no podem negar tampoc és que aconsegueix fer un retrat de les tensions històriques pel que fa al gènere, la classe social i la nacionalitat.

És d’agrair, encara que sigui filar prim, que la histèria sigui per fi en aquest llibre una característica masculina. Aquesta malaltia, tan desafortunadament atribuïda a les dones, sacseja Collin. I serà el jardí i el poder de renaixement de la naturalesa, qui aconseguirà transformar els nens.

El poder del llenguatge

“Durant aquest segle apareixeran centenars de coses encara més sorprenents. Al començament la gent no vol creure que sigui possible una cosa nova o estranya, després comença a desitjar que ho sigui, i finalment s’adona que ho és; aleshores ja existeix i tothom es pregunta perquè no s’havia fet segles abans. Una de les descobertes del segle passat fou que els pensaments, els simples pensaments, són tan poderosos com les piles elèctriques, i que poden ser tan beneficiosos com la llum del sol o tan perjudicials com el verí”

I quan pensava que la teoria literària m’havia fet perdre completament la cordura i veia referències arreu, just al final del llibre em trobo aquest fragment. Doncs sí, si finals del XIX reivindica el llenguatge, el segle XX serà la gran explosió. I el personatge de Collin és l’exemple perfecte de tot això. Un nen que es creu geperut, histèric i moribund. Un nen que n’està tan convençut fins al punt d’estar-ho de veritat.

Perquè el llenguatge ho és tot. TOT. I si una mentida, una convenció, una creença, és repetida moltes vegades per moltes persones, esdevé – tristament – una “veritat”. És la reivindicació del llenguatge com a productiu, com a generador de pensament i fins i tot, de realitat.

Pot ser, si des de petits ens fessin copsar la màgia o el poder del llenguatge, avui ens abstindríem de dir segons quines coses, utilitzaríem els mots amb la mateixa cura que s’empren les armes.

Una novel·la tendra, ben aconseguida i sobretot per a totes les edats. No l’agafeu amb el prejudici de l’etiqueta “literatura infantil /juvenil”. Gaudiu-la i deixeu la vostra opinió a comentaris!

Mentre llegia la novel·la vaig trobar pel meravellós món de Etsy, Sarah Trumbauer. Us deixo el preciosíssim relat que ens pertoca però us convido a que aneu a fer una ullada a la seva botiga. És delicadesa i amor… (Us deixo aquí l’enllaç a la seva botiga)

il_570xn-779944188_z5d1

Ens llegim la setmana que ve…


CASTELLANO

EL JARDÍN SECRETO, FRANCES HODGSON BURNETT


¡Hola a todos!

Llevaba demasiado tiempo sin escribir por aquí pero espero ir recuperando el ritmo (sobre todo ahora, que ya no estoy sola, y poco a poco podréis ir conociendo a personas que nos acompañarán en los próximos meses en el blog).

Sabéis que uno de los pilares de este blog para mí (o siempre he intentado que así sea), es la importancia, la consideración y la defensa de los clásicos. Por eso, cuando empecé a meterme en el mundo de la literatura infantil (porque sí lletraferits, es todo un mundo), decidí que leería, además de los fantásticos libros que se publican actualmente, todos los clásicos que pudiera.

Cuando era pequeña y salía de mis clases de ballet solía quedarme un rato por la biblioteca. En una de esas llegó a mis manos la película basada en esta novela. Solo recuerdo que me dejó maravillada. Como no tengo precisamente el don de la memoria, me olvidé del título, hasta que un día leí una contraportada y descubrí que en realidad esa historia siempre había estado ahí en forma de libro.

Y sin alargarme más, ¡vamos a hablar de libros!

La caracterización de los personajes: el pilar de la obra

“Permaneció inmóvil sobre el suelo de piedra, con el aire de una sombra negra, pequeña y fuera de lugar, y se sintió tan pequeña, perdida y fuera de lugar como parecía”.

La obra no tiene precisamente una trama muy frenética: una niña huérfana va a vivir a casa de su tío en Inglaterra después de la muerte de sus padres en la India a causa de una epidemia. Como bien indica el título, el jardín – aparentemente secreto – será el núcleo de la historia. Evidentemente no hay ningún tipo de engaño: el jardín es el protagonista en cuerpo y espíritu. ¿Y por qué digo eso? Lo es en cuerpo porque es el gran escenario de la novela, el escenario del correr de los días. Y espiritual porque es el jardín y en última instancia, la naturaleza, el que marca los tempos y la gran transformación de los personajes.

Porque si el florecimiento del jardín es el protagonista, también lo es el florecimiento de los protagonistas. Mary, una niña malcriada y bastante insoportable, y Colin, un niño enclenque que cree que se va a morir de un momento a otro, gracias a la presencia del jardín y de Dickon – un niño pobre que encarna el mismo espíritu de la naturaleza y de la persona despierta, conectada con la tierra – conseguirán vivir este renacer, este fortalecimiento y este despertar.

DSC_0505

Una tensión histórica

Nos encontramos – como muchas obras que han conseguido frenar el paso del tiempo – con una tensión entre una mentalidad de época y la modernidad en el tono de la narración. Por un lado, no podemos ignorar que hay elementos que nos parecen superados, que nos chirrían, sobre todo en cuanto al tratamiento de los indios y los negros, con una mentalidad aún bastante colonial. Lo que no podemos negar tampoco es que consigue hacer un retrato de las tensiones históricas con respecto al género, la clase social y la nacionalidad.

Es de agradecer, aunque sea hilar mucho, que la histeria sea por fin en este libro una característica masculina. Esta enfermedad, tan desafortunadamente atribuida a las mujeres durante tanto tiempo, sacude a Collin. Y será el jardín y el poder de renacimiento de la naturaleza, los que conseguirán transformar a los niños.

El poder del lenguaje

“Durante este siglo aparecerán cientos de cosas aún más sorprendentes. Al principio la gente no quiere creer que sea posible algo nuevo o extraño, después comienza a desear que lo sea, y finalmente se da cuenta de que lo es; entonces ya existe y todo el mundo se pregunta porque no se había hecho siglos antes. Uno de los descubrimientos del siglo pasado fue que los pensamientos, los simples pensamientos, son tan poderosos como las pilas eléctricas, y que pueden ser tan beneficiosos como la luz del sol o tan perjudiciales como el veneno”

Y cuando pensaba que la teoría literaria me había hecho perder completamente la cordura y veía referencias por todas partes, justo al final del libro me encuentro este fragmento. Pues sí, si finales del XIX reivindica el lenguaje, el siglo XX será la gran explosión. Y el personaje de Collin es el ejemplo perfecto de todo esto. Un niño que se cree jorobado, histérico y moribundo. Un niño que está tan convencido de ello que llega a estarlo de verdad.

Porque el lenguaje lo es todo. TODO. Y si una mentira, una convención, una creencia, es repetida muchas veces por muchas personas, se convierte – tristemente – en una “verdad”. Es la reivindicación del lenguaje como productivo, como generador de pensamiento e incluso, de realidad.

Puede que, si desde pequeños nos hicieran captar la magia o el poder del lenguaje, hoy nos abstendríamos de decir según qué cosas, utilizaríamos las palabras con el mismo cuidado con el que se emplean las armas.

Una novela tierna, bien lograda y sobre todo, apto para todas las edades. No lo toméis con el prejuicio de la etiqueta “literatura infantil / juvenil”. Disfrutadla y ¡dejad vuestra opinión en comentarios!

Mientras leía la novela encontré, por el maravilloso mundo de Etsy, a Sarah Trumbauer. Os dejo el preciosísimo relato que nos corresponde, pero os invito a que echéis un vistazo a su tienda. ¡Es delicadeza y amor! (Os dejo aquí el link a su tienda).

il_570xn-779944188_z5d1

Nos leemos la semana que viene…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s