Recomanacions

Millors lectures del 2017

Ja fa uns anys que m’obligo a fer un balanç literari de l’any i escollir els cinc títols que m’han colpit més. Anys, la tria surt sola i 5 obres s’alcen per sobre les altres. No obstant, també hi ha anys com aquest, en què et consideres afortunada de tenir-ho tan difícil. Ha estat un any de lectures increïbles, diferents entre sí però que m’han arribat endins. He hagut de repassar la meva llista moltes vegades, de dalt a baix per tal de poder fer una tria.

No podem separar – crec jo – la lectura del moment en què la fem. A vegades, el record d’un llibre s’entremescla amb la dolça sensació d’acompanyament en un viatge al·lucinant, o en un moment de misèria o desgràcia. Llibres que relacionem proustianament amb un olor, amb un sentiment, amb una persona, amb un lloc… Els llibres estan fets de paraules i una mica de tot allò que li posem nosaltres.

Així m’ha sorprès molt observar que la meva tria han estat tots llibres que he llegit en el meu temps lliure, no dins l’aula. I això que vaig riure com ningú amb Jacques el fatalista, em vaig enamorar de la poesia de Ritsos, vaig esgarrifar-me amb Shalámov i Danilo Kis, vaig rompre prejudicis amb Samuel Beckett, em vaig enamorar de Mann i la seva Venècia, etc. Però amb quedo amb els llibres escollits i llegits amb calma.

 

 

Mendel el de los libros, Stefan Zweig [Acantilado]

DSC_0181

Un dels llibres que més he gaudit aquest any i una prova de que almenys en el cas dels llibres, la qualitat no va a pes. Un llibret de menys de 100 pàgines que ens mostra un personatge difícil d’oblidar que viu, com nosaltres, pels llibres. Un home que, com els monjos del Nom de la rosa només presenta un tipus de cobdícia: la saviesa. Vaig sortejar aquest llibre perquè crec que qualsevol persona que s’hagi “vist tacada pel verí de la paraula escrita” pot trobar tendresa i enteniment en les seves pàgines. I alhora una història esfereïdora sobre la intolerància de la guerra i com sempre, l’absoluta absurditat.

Madmoiselle Fifi y otros cuentos de guerra, Guy de Maupassant [Alianza Editorial]

DSC_0374

No puc parlar de Maupassant com a novel·lista perquè no l’he llegit (espero posar-hi remei aquest 2018). El que sí puc dir és que el Maupassant dels relats em té completament fascinada. Ja us vaig parlar una mica de l’estil quan us vaig mostrar les lectures d’estiu, que són casualment el gruix d’aquesta selecció.

Aquest va ser el darrer llibre en entrar a la llista perquè no n’estava del tot segura. Pot ser esperes que els llibres que entren en el TOP 5 hagin vingut acompanyats de focs artificials. No obstant, quan pensava en les lectures del 2017 en general, la veu narrativa de Maupassant i les imatges potentíssimes que construeix als seus relats s’anaven movent discretes. I al final, vaig entendre que no m’havia aportat tant pels focs artificials. Que era aquell neguit pàgina a pàgina, aquella preocupació constant pels personatges relat a relat i aquella por a ser interrompuda darrere el taulell de la botiga en el moment culminant del conte. El llibre que et retorna a aquesta sensació de lectura trepidant ha d’estar necessàriament en aquesta llista.

La insoportable levedad del ser, Milan Kundera [Tusquets]

DSC_0377

Milan Kundera està dues vegades a la meva llista de lectures del 2017. Vaig començar amb La broma i em va encantar. Poques vegades tinc oportunitat de repetir autor el mateix any però com he dit, aquest no ha estat per a res convencional. La insoportable levedad del ser l’he llegit, l’he anotat (amb llapis, sempre), l’he ratllat infinitament i l’he regalat perquè acompanyés a una persona en un moment essencial de la seva vida.

Crec que és un llibre on retornaré algun dia. A la recerca de més incògnites, moltes més.

Las pequeñas virtudes, Natalia Ginzburg [Acantilado]*

DSC_0376

Ginzburg estava predestinada a la meva vida lectora. És d’aquells casos en què saps que allò t’agradarà abans d’haver-ho llegit. L’autora ha estat capaç de parlar a una part del meu cervell que és de difícil accés. Aquella part obscura que ningú coneix, que incomoda quan algun llibre te la despulla. I ella em parlava directament allà. I la vida a vegades té aquestes coses, que casualment, just a les acaballes de l’any, va caure l’edició en català de Lèxic familiar a les meves mans per revisar-lo abans d’anar a impremta. I que dir, que Ginzburg sempre està a l’altura de les circumstàncies. La seva lectura és un dels meus agraïments de l’any i el dec a una persona que probablement no ho sabrà mai: un llibreter que parlant de tot allò que era la Ginzburg i els seus llibres m’hi va emmirallar.

*Disponible en català a Àtic dels llibres (any)

Les ciutats invisibles, Italo Calvino [Minotauro]

DSC_0050

El mes de novembre us vaig penjar al blog una ressenya sobre aquest llibre, i sento dir que no crec que mai pugui dir més (o millor) que allà. Va ser tot un esforç parlar d’aquell llibre. Ara us parlaré, però, de la intempèrie moral (un d’aquells conceptes que encunyen els poetes i els fa més profunds. En aquest cas és Joan Margarit). La intempèrie moral és, com bé indica el terme, aquell estat intern en què l’home queda desposseït de tot allò que creia estable en la seva vida i ja no troba aquell lligam al qual fermar-se.

Segons el poeta, allò que pot refermar-nos a la vida és la poesia (ell ho porta al seu terreny, però crec que es pot fer més àmplia). Per això, no et demanaria mai un nombre concret d’obres a llegir a l’any (mai no les compleixo). Però si has de tenir una corda a la qual fermar-te en cas d’intempèrie, que sigui aquesta. Cada ciutat és un petit bàlsam. En cada ciutat hi ha continguda una part de nosaltres; una petita porció del món; o tot sencer.

DSC_0407


CASTELLANO

MEJORES LECTURAS DEL 2017


Desde hace unos años me obligo a hacer balance de mis lecturas del año y así escoger los cinco títulos que más me han marcado. Hay años que la elección sale sola y 5 obras se alzan por encima del resto. No obstante, también tenemos años como este, en que te consideras afortunada de tenerlo tan difícil. Ha sido un año de lecturas increíbles, diferentes entre sí pero que me han llegado mucho. He tenido que repasar la lista muchas veces, de arriba a abajo, para poder tomar una decisión.

No podemos separar – creo yo – la lectura del momento en que la hacemos. A veces, el recuerdo de un libro se mezcla con la dulce sensación de compañía en un viaje alucinante, o en un momento de miseria o desgracia. Libros que relacionamos proustianamente con un aroma, con un sentimiento, con un lugar… Los libros están hechos de palabras y un poquito de todo aquello que nosotros le ponemos.

Por eso me ha sorprendido ver que mis elegidos han sido todo libros que he leído en mi tiempo libro, no dentro del aula. Y eso que reí como nadie con Jacques el Fatalista, que me enamoré de la poesía de Risos, me estremecí con Shalámov y Danilo Kis, rompí con mis prejuicios con Samuel Beckett, me enamoré de Mann y su Venecia, etc. Pero me quedo con los libros escogidos y leídos con calma.

Mendel el de los libros, Stefan Zweig [Acantilado]

DSC_0181

Uno de los libros que más he disfrutado este año y una prueba de que al menos en el caso de los libros, la calidad no va a peso. Un librito de menos de 100 páginas que nos muestra un personaje difícil de olvidar que vive, como nosotros, para los libros. Un hombre que, como los monjes de El nombre de la rosa sólo presenta un tipo de codicia: la sabiduría. Sorteé este libro porque creo que cualquier persona que se haya “visto manchada por el veneno de la palabra escrita” puede encontrar ternura y entendimiento en sus páginas. Y al mismo tiempo es una historia aterradora sobre la intolerancia de la guerra y como siempre, su absoluta absurdidad.

Madmoiselle Fifi y otros cuentos de guerra, Guy de Maupassant [Alianza Editorial]

DSC_0374

No puedo hablar de Maupassant como novelista porque no lo he leído (espero remediarlo este 2018). Lo que sí puedo decir es que el Maupassant de los relatos me tiene completamente fascinada. Ya os hablé un poco del estilo cuando os mostré las lecturas de verano, que son casualmente el grueso de esta selección.

Este fue el último libro en entrar en la lista porque no estaba del todo segura. Puede que esperes que los libros que entran en el TOP 5 hayan venido acompañados de fuegos artificiales. No obstante, cuando pensaba en las lecturas del 2017 en general, la voz narrativa de Maupassant y las imágenes potentísimas que construye en sus relatos se iban moviendo discretamente. Y al final, entendí que no me había aportado tanto por los fuegos artificiales. Que era aquella desazón página a página, aquella preocupación constante por los personajes relato a relato y ese miedo a ser interrumpida tras el mostrador de la tienda en el momento culminante del cuento. El libro que te devuelve esta sensación de lectura trepidante debe estar necesariamente en esta lista.

La insoportable levedad del ser, Milan Kundera [Tusquets]

DSC_0377

Milan Kundera está dos veces en mi lista de lecturas de 2017. Empecé con La broma y me encantó. Pocas veces tengo oportunidad de repetir autor el mismo año, pero como he dicho, este no ha sido para nada convencional. He leído La insoportable levedad del ser, lo he anotado (con lápiz, siempre), lo he rayado infinitamente y lo he regalado para que acompañara a una persona en un momento esencial de su vida.

Creo que es un libro donde devolveré algún día. En busca de más incógnitas, muchas más.

Las pequeñas virtudes, Natalia Ginzburg [Acantilado]

DSC_0376

Ginzburg estaba predestinada a mi vida lectora. Es de esos casos en los que sabes que te gustará antes de haberlo leído. La autora ha sido capaz de hablar a una parte de mi cerebro que es de difícil acceso. Aquella parte oscura que nadie conoce, que incomoda cuando algún libro te la desnuda. Y ella me hablaba directamente allí. Y la vida a veces tiene estas cosas, que casualmente, justo a finales del año, cayó la edición en catalán de Léxico familiar en mis manos para revisarlo antes de ir a imprenta. Y que decir, que Ginzburg siempre está a la altura de las circunstancias. Su lectura es uno de mis agradecimientos del año y lo debo a una persona que probablemente no lo sabrá nunca: un librero que hablando de todo lo que era la Ginzburg y sus libros hizo que me diera cuenta que era para mí.

Las ciudades invisibles, Italo Calvino [Minotauro]

DSC_0050

En noviembre colgué en el blog una reseña de este libro, y siento decir que no creo que nunca pueda decir más (o mejor) que allí. Fue todo un esfuerzo hablar de ese libro. Ahora os hablaré, pero, de la intemperie moral (uno de esos conceptos que acuñan los poetas y los hace más profundos. En este caso es de Joan Margarit). La intemperie moral es, como bien indica el término, aquel estado interno en que el hombre queda despojado de todo aquello que creía estable en su vida y ya no encuentra aquel lazo al que ligarse.

Según el poeta, lo que puede afianzarte a la vida es la poesía (él lo lleva a su terreno, pero creo que se puede hacer más amplia). Por eso, no te pediría nunca un número concreto de obras a leer al año (nunca las cumplo). Pero si tienes que tener una cuerda a la que atarte en caso de intemperie, que sea ésta. Cada ciudad es un pequeño bálsamo. En cada ciudad hay contenida una parte de nosotros; una pequeña porción del mundo; o todo entero.

DSC_0407

Un pensament sobre “Millors lectures del 2017”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s