LIJ | Promoció de la lectura, Plans & Llocs

Montse Marcet | Lectors, al tren!

En una de les sessions del màster ens va venir a fer una xerrada Montse Marcet, la creadora de Lectors, al tren! i recentment llibretera i dinamitzadora de Lectors al tren | Espai de llibres. A l’espatlla, uns trentena d’anys com a llibretera infantil. Després d’aquest temps i com a negativa a treballar en una llibreria generalista, va decidir deixar la seva feina i començar a formar-se en l’àmbit de la literatura infantil i la promoció de la lectura.

D’aquesta formació en sorgeix el seu gran projecte: la creació de maletes temàtiques. Com ella mateixa explica a la seva plana web, va veure en aquesta aposta una manera de «utilitzar els llibres com a eines per aprendre i per gaudir i fer-los descobrir a mestres, psicòlegs, pares, mares, àvies, tietes…» . Ha assegurat que l’element clau de la seva feina és la lectura. La lectura com a propòsit però també com a camí. Estar al corrent de totes les novetats és per a ella una peça principal del projecte.

Com hem dit, fa poc temps que Lectors al tren té espai físic a Rubí. Tot i que podríem córrer la temptació d’anomenar-ho llibreria, aviat la Montse ens ajuda a desmentir-ho. La nomenclatura «Espai de llibres» sembla del tot encertada. Quan ens explica en què consisteix aquest espai, ens trobem que efectivament s’hi venen llibres – feina que es fa en una llibreria – però sobretot, s’hi fan moltes més coses. Per exemple, la Montse busca donar a conèixer la feina dels il·lustradors a través d’exposicions on es mostren els originals i també el procés artístic, amb la presència d’esbossos. És una manera de mostrar el procés de confecció del llibre, com una il·lustració individual ha anat a parar allà. Amb aquesta voluntat, l’espai queda obert per a que tots aquells professionals del món del llibre (autors, il·lustradors, editors, correctors…) puguin dir la seva. També s’hi realitzen tallers de tot tipus (sempre amb el llibre com a pretext i gran protagonista), contacontes, xerrades, conferències, presentacions de llibres, etc.

Ha habilitat, també, una sala de lectura per a pares, mares i familiars en general per a que puguin anar a llegir amb els nens. Els llibres que estan al seu abast són els propis llibres de la Montse. Trobem aquí, una altra esquerda en la idea tradicional de llibreria, que acaba adoptant alguns rols propis de les biblioteques.

Ella diu que no vol tenir molts llibres, sinó els necessaris, escollits amb criteri (el seu, per suposat). Especialitzada en àlbum il·lustrat, segueix oferint maletes temàtiques. Té unes maletes fetes que ella mateixa ha tingut cura de muntar i les ofereix i explica a aquell que estigui interessat. Ens va portar a classe un tastet de llibres que ens van deixar captivats. Si la promoció de la lectura està en mans de persones tan apassionades per la seva feina com ella, podem tenir esperança.

IMATGE CAPÇALERA: Il·lustració de Noemí Villamuza per a lectorsaltren.cat

 

Anuncis

Un pensament sobre “Montse Marcet | Lectors, al tren!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s