Monogràfics

Italo Calvino | Marc F. Cuyàs

Escrit per Marc Fernández Cuyàs

 

Una cita

“L’infern dels vius no és una cosa que serà, n’hi ha un, és aquell que hi és ja aquí, l’infern que habitem tots els dies, que formem estant junts. Dues maneres hi ha de no patir-lo. La primera és fàcil per a molts: acceptar l’infern i tornar-se part d’ell fins al punt de no veure-ho més. La segona és perillosa i exigeix atenció i aprenentatge continus: buscar i saber conèixer qui i què, enmig de l’infern, no és infern, i fer-ho durar, i donar-li espai.” [Les ciutats invisibles]

Dues edicions

Si parlem estrictament de les edicions, deixant de banda el seu contingut (que en qualsevol cas serà excel·lent) recomano en tapa dura l’edició de Marcovaldo publicada a Los libros del Zorro Rojo, ja que les seves il·lustracions capten a la perfecció què significa viure en una societat capitalista, liberal i ferotge essent un simple obrer, però sense perdre mai l’optimisme i la senzillesa de viure.

Sobrecubierta-Marcovaldo.qxt_Layout 1

Los libros del Zorro Rojo

En tapa tova em tempto a parlar-vos de les edicions per a nens que l’editorial Mondadori ha fet de moltes de les obres de Calvino de manera il·lustrada, per apropar als infants un autor que de ben segur els pot agradar si perden la por a la lectura. Ara bé, si no sabeu llegir italià (com un servidor) us recomano les edicions de Siruela, que són elegants, útils i properes.

 978880459890hig-635x949

Ragazzi Mondadori

 

9788478444151_l38_04_l

Siruela

Què té Calvino?

Calvino té, per damunt de tot, il·lusió. És un d’aquells autors plens d’optimisme que pot alegrar el dia a qualsevol amb les seves narracions (i també les reflexions), plenes d’humor i fantasia. És enginyós, lúdic, juganer, gairebé entremaliat. Li encanta jugar amb els lectors i amb els seus propis textos, i si no us ho creieu,  una bona manera de veure-ho és llegint Si una nit d’hivern un viatger, un exercici divertidíssim del paper que juga la literatura i la lectura en les nostres vides.

Un altre aspecte a destacar és la seva sensibilitat. Una sensibilitat per les coses petites, del dia a dia, que sorprèn. A ell no li interessen les grans obres de l’art, de la Humanitat, si ningú les entén, si ningú les gaudeix: en definitiva, si estan mortes. Per això es fixa en les vides petites, en les coses banals, quotidianes i ens proposa imatges que no ens esperem quan parla, per exemple, d’un dia de Nadal a una casa pobra, o de les cartes del tarot, la vida dalt d’un arbre o de la gespa d’un jardí japonès. Calvino pretén poder arribar a tothom sense renunciar a la intel·ligència, però tampoc a la felicitat d’escriure. Precisament per això, Calvino és un autor que agrada molt als nens, als adolescents, als adults i als vells. Perquè està entre la visió innocent dels primers i la nostàlgia dolça dels segons.

 Un personatge

Per a mi, el millor personatge de Calvino -i si se’m permet la llicència-, és l’arquitectura. L’arquitectura és present en qualsevol llibre de Calvino d’una manera viva i esplèndida: brillant per sobre de tota la resta. Així, Calvino, estava al corrent de tot el que estava passant en aquest camp i a través dels seus llibres ens ensenya què pensa ell sobre tot això i les seves reflexions són molt profundes i d’una gran potència intel·lectual.

El cas més paradigmàtic de l’arquitectura com a personatge protagonista és el que trobem a Les ciutats invisibles. És un llibret preciós format per narracions curtes on se’ns descriu, en cadascuna, un dels molts llocs que visita Marco Polo per l’imperi mongol de Kublai Khan. Al llarg dels anys he anat recomanant molt aquest llibre i mai m’he trobat a ningú que digués que no li havia agradat, ans el contrari, que l’havien trobat meravellós.

De vegades ens oblidem que l’arquitectura (i això és el que respon quan algú em pregunta que per què m’agrada tant) ens condiciona la vida, la manera de relacionar-nos de treballar, de gaudir. L’arquitectura, sigui en forma d’obstacle o de buit, ens condueix de la manera que ella decideix, sense preguntar-nos realment on volem anar. L’arquitectura ho domina tot i ho fa sense que ens adonem i Les ciutats invisibles ens ho demostra. Ens ensenya que ella, l’Arquitectura, fa el que vol amb nosaltres i ens transforma la manera que tenim de veure el món. I si això ho ajuntem amb la visió del món de Calvino, tendra, fantasiosa i desinteressada, ens proporciona un dels millors llibres del segle XX, sinó de la història.

Espero, amb això, que quan llegiu un llibre de Calvino, veieu que els carrers, els monuments, els parcs, els camins, els temples i en definitiva, la ciutat, no és allà per casualitat, no és un teló de fons, sinó que és allò que, omnipotent, ho controla tot.

 Si t’ha agradat Italo Calvino, t’agradarà…

Evidentment, Umberto Eco, us encantaria, crec, perquè són molt propers estilísticament, l’arquitectura també hi és molt present sempre i és igual de juganer que ell; però per no fer-me pesat (sempre acabo parlant d’Eco) us recomano dos altres contistes.

Si el que més us ha agradat de Calvino és el seu joc, el seu enginy, la manera de donar-li la volta a les coses, us recomano qualsevol recull de contes de Jorge Luis Borges, potser el referent de tota una generació d’escriptors (no en va el bibliotecari de El nom de la rosa es diu Jorge de Burgos). A Borges, l’adjectiu que potser el defineix amb més justícia és el d’“interessant”.

Si en canvi, el que més us ha agradat d’ell és aquest optimisme, aquesta manera senzilla de veure la vida us recomano que llegiu a un autor d’aquí, que ben segur coneixeu però que sovint no se li fa tot el cas que hauríem. Pere Calders, considerat per molts el Borges català, comparteix amb Calvino aquesta visió tan mediterrània del món, tan màgica i ho fa amb contes breus plens d’humor i genialitat.

FOTO PORTADA: The guardian


CASTELLANO

ITALO CALVINO | MARC F. CUYÀS


Una cita

“El infierno de los vivos no es algo que será; hay uno, es aquel que existe ya aquí, el infierno que habitamos todos los días, que formamos estando juntos. Dos maneras hay de no sufrirlo. La primera es fácil para muchos: aceptar el infierno y volverse parte de él hasta el punto de no verlo más. La segunda es peligrosa y exige atención y aprendizaje continuos: buscar y saber reconocer quién y qué, en medio del infierno, no es infierno, y hacerlo durar, y darle espacio.” [Las ciudades invisibles]

Dos ediciones

 Si hablamos estrictamente de las ediciones, dejando de lado su contenido (que en cualquier caso será excelente), recomiendo en TAPA DURA la edición de Marcovaldo publicada por Los libros del Zorro Rojo, ya que sus ilustraciones captan a la perfección qué significa vivir en una sociedad capitalista, liberal y feroz para un simple obrero, aunque sin perder nunca el optimismo y la sencillez de vivir.

Sobrecubierta-Marcovaldo.qxt_Layout 1

Los libros del zorro rojo

En TAPA BLANDA me siento tentado a hablaros de las ediciones ilustradas para niños que la editorial Mondadori ha hecho de muchas obras de Calvino, para acercarles un autor que seguro les gustará si pierden el miedo a la lectura. No obstante, si no puedes leer en italiano (como un servidor) os recomiendo las ediciones de Siruela, que son elegantes, útiles y cercanas.

978880459890hig-635x949

Ragazzi Mondadori

9788478444151_l38_04_l

Siruela

¿Qué tiene Calvino?

Calvino tiene, por encima de todo, ilusión. Es uno de esos autores llenos de optimismo que pueden alegrar el día a cualquiera con sus narraciones (y también sus reflexiones) llenas de humor y de fantasía. Es ingenioso, lúdico, juguetón, casi travieso. Le encanta jugar con los lectores y con sus propios textos. Y si no os lo creéis, una buena manera de verlo es leyendo Si una noche de invierno un viajero, un ejercicio divertidísimo acerca del papel que juega la literatura y la lectura en nuestras vidas.

Otro aspecto a destacar es su sensibilidad. Una sensibilidad por las cosas pequeñas, del día a día, que sorprende. A él no le interesan las grandes obras de arte, de la Humanidad, si nadie las entiende, si nadie las disfruta: en definitiva, si están muertas. Por eso se fija en las vidas minúsculas, en las cosas banales, cotidianas, y nos propone imágenes que no nos esperamos cuando habla, por ejemplo, de un día de Navidad en una casa pobre o de las cartas del tarot, la vida encima de un árbol o del césped de un jardín japonés- Calvino pretende poder llegar a todo el mundo sin renunciar a la inteligencia, pero tampoco a la felicidad de escribir. Precisamente por esto, Calvino es un autor que gusta mucho a niños, a adolescentes, adultos y mayores. Porque está entre la visión inocente de los primeros y la nostalgia dulce de los segundos.

Un personaje

Para mí, el mejor personaje de Calvino -y si se me permite la licencia- es la arquitectura. La arquitectura está presente en cualquier libro de Calvino de una manera viva y espléndida: brillando por encima de todo lo demás. Así, Calvino, estaba al tanto de todo lo que estaba sucediendo en ese campo y a través de sus libros nos enseña qué piensa sobre todo esto y sus reflexiones son profundas, de una gran potencia intelectual.

El caso más paradigmático de la arquitectura como protagonista es el que encontramos en Las ciudades invisibles. Es un librito precioso formado por narraciones cortas donde se nos describe, en cada una, uno de los muchos lugares que visita Marco Polo por el imperio mongol de Kublai Khan. A lo largo de los años he ido recomendando mucho este libro y nunca me he encontrado a nadie que me dijera que no le había gustado, al contrario, que lo habían encontrado maravilloso.

A veces nos olvidamos de que la arquitectura (y esto es lo que respondo cuando alguien me pregunta por qué me gusta tanto) nos condiciona la vida, la manera de relacionarnos, de trabajar, de disfrutar. La arquitectura, sea en forma de obstáculo o de vacío, nos conduce de la manera que ella decide, sin preguntarnos realmente a dónde queremos ir. La arquitectura lo domina todo y lo hace sin que nos demos cuenta; y todo esto nos lo demuestra Las ciudades invisibles. Nos enseña que ella, la Arquitectura, hace lo que quiere con nosotros y nos transforma la manera que tenemos de ver el mundo. Y si esto lo juntamos con la visión del mundo de Calvino, tierna, fantasiosa y desinteresada, se nos proporciona uno de los mejores libros del siglo XX, sino de la historia.

Espero, con esto, que cuando uno lea a Calvino, vea que las calles, los monumentos, los parques, los caminos, los templos, y en definitiva, la ciudad, no están ahí por casualidad, no es un telón de fondo, sino que es lo que, omnipotente, lo controla todo.

Si te ha gustado Italo Calvino, te gustará…

Evidentemente, Umberto Eco os encantaría, creo, porque son se parecen mucho estilísticamente; la arquitectura también está siempre muy presente, es igual de juguetón que él. Pero no quiero ser pesado (siempre termino hablando de Eco) os recomiendo otros dos cuentistas.

Si lo que más os ha gustado de Calvino es su juego, su ingenio, la manera de darle la vuelta a las cosas, os recomiendo cualquier antología de cuentos de Jorge Luis Borges, puede que el referente de toda una generación de escritores (no en vano el bibliotecario de El nombre de la rosa se llama Jorge de Burgos). A Borges, el adjetivo que pueda que le defina con más justicia es el de “interesante”.

Si en cambio, lo que más os ha gustado de él es este optimismo, esta manera sencilla de ver la vida, os recomiendo que leáis a un autor de aquí, que seguro que conocéis pero que a menudo no se le da la importancia que merecería. Pere Calders, considerado por muchos el Borges catalán, comparte con Calvino esta visión tan mediterránea del mundo, tan mágica y lo hace con cuentos breves llenos de humor y genialidad.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s