Bibliòfils, Recomanacions

El llibre il·lustrat II

Fa una quantitat (indecent, fins i tot) de mesos que vaig escriure un post recollint, d’una banda, l’interès i l’amor que sento cap al gènere del llibre il·lustrat i, per altra banda, una selecció d’obres segons uns criteris concrets. Com sempre que em poso a escriure sobre alguna cosa que m’agrada, el post em quedava massa llarg i vaig decidir dividir-lo en dos. L’estiu ens ha passat per sobre, i jo mateixa he hagut de rellegir aquella primera part, però aquí estic amb aquesta segona que espero que us inspiri tant com l’altra. Benvinguts, esper que us agradi!

La millor combinació

El combo més explosiu em sembla el Faust de Goethe de Los Libros del Zorro Rojo, il·lustrat per Harry Clarke. Una part de mi no pot ser imparcial amb aquesta tria perquè va ser un regal molt especial. El cert és que em passa el mateix amb Benjamin Lacombe il·lustrant a Poe: és com si aquell il·lustrador hagués nascut per il·lustrar aquella obra. Clarke considero que li dóna a la obra de Goethe una perspectiva totalment nova i la transforma.

zr-fausto

Los libros del Zorro Rojo

Una proposta original

La Bíblia d’Edelvives, de Philippe Lechermeier i il·lustrat per Rébecca Dautremer. Em té fascinada des que va sortir i per dues raons: una, perquè editar l’Antic Testament o la Bíblia en aquest format em sembla un encert. Més enllà de les creences que pugui tenir cadascú, aquest text és un dels més bonics que s’han escrit i forma part de la mitologia occidental i presentar-lo així, més com una obra literària que no pas un text religiós crec que pot apropar-lo, sense prejudicis, al públic.

Per altra banda, i seguint aquesta mateixa línia, la proposta estètica és molt original: et recorda un temps mitològic, primitiu, tribal. És un plaer pels sentits.

118791_bibliaantiguotestamento_edv

Edelvives

Millor llibre de poesia il·lustrat

Aquí no crec que sorprengui a ningú. En una entrada sobre propostes de poesia per infants ja el vaig mostrar: 12 poemas de Federico García Lorca de l’Editorial Kalandraka, il·lustrat per Gabriel Pacheco. Per començar, perquè pocs escriptors m’han trasbalsat com Lorca. En segon lloc perquè crec que representa perfectament la bona feina de fer un llibre il·lustrat. S’ha de reivindicar que aquest gènere és molt més complexe que afegir quatre il·lustracions i prou.

Aquest llibre és una mostra de respecte, d’admiració i d’enteniment cap al patrimoni literari de Lorca, des de la portada a lúltima plana.

Sin título-1

Kalandraka

Millor llibre de teatre il·lustrat

Aquí sóc incapaç de dir taxativament un títol perquè no en conec tants. M’agrada molt Macbeth de Los libros del Zorro Rojo. Si us animeu a comprar per Internet fora d’Espanya us recomano molt i molt que faceu una ullada a la web de la Folio Society perquè té llibres il·lustrats que són autèntiques meravelles, i entre ells hi ha teatre.

I aprofito per fer una crida a aquells que pugueu llegir en italià: tenen de les millors edicions que he vist mai (d’això en podem seguir parlant la setmana vivent). El meu llibreter personal, que està molt pel teatre crec que està per aprendre italià després d’haver vist aquesta edició de Ubú Rei en un llibreria d’allà i que m’ha demanat que mostrés per aquí.

7907644_2599589

Feltrinelli

El gran descobriment

Aquest gran descobriment no és nou però sí que fou decisiu. Espanya no és un país que pugui presumir de impulsar molt aquest gènere però en els darrers anys la veritat és que estem anant en la direcció correcta. El gran descobriment no pot ser altre que Nórdica. Els que ja en sou admiradors entendreu perfectament perquè ho dic. Els que no, aneu corrents al seu catàleg web i ompliu la vostra llista de necessitats.

Un autor

Shaun Tan. M’ha costat molt escollir un autor, però al final he pensat en ell des de la part més emocional de mi mateixa: va ser l’autor que em va introduir en aquest món i em va fer entendre que aquest gènere no és exclusivament infantil. Per tant, part de la sensibilitat amb la qual em miro aquests llibres ara és gràcies a ell. I també, perquè he pensat que pot ser no és tan conegut com altres, i valia la pena descobrir-li encara que fos a una persona. En la majoria dels casos ell és l’autor i il·lustrador dels llibres i Barbara Fiore (editorial que també és per caure de cul) sol ser l’encarregada de publicar en castellà les seves obres.

Si el tema us ha interessat, no dubteu a respondre als comentaris amb les vostres tries o fer les preguntes que vulgueu!


CASTELLANO

EL LIBRO ILUSTRADO II


Hace ya una cantidad (indecente me atrevería a decir) de meses que escribí un post recogiendo, por una parte, el interés y el amor que siento hacia el género del libro ilustrado, y, por otra parte, una selección de obras según unos criterios concretos. Como siempre que me pongo a escribir sobre alguna cosa que me gusta, el post quedaba demasiado largo y decidí dividirlo en dos. El verano nos ha pasado por encima, y yo misma he tenido que releer aquella primera parte, pero aquí estoy con la segunda que espero que os inspire tanto como la otra. Bienvenidos, ¡espero que os guste!

La mejor combinación

El combo más explosivo creo que es el Fausto de Goethe de Los libros del Zorro Rojo, ilustrado por Harry Clarke. Una parte de mi no puede ser imparcial con esta elección porque fue un regalo muy especial. La verdad es que me pasa lo mismo con Benjamin Lacombe ilustrando a Poe: es como si ese ilustrador hubiese nacido para ilustrar esa obra. Considero que Clarke le da a la obra de Goethe una perspectiva totalmente nueva y la transforma.

zr-fausto

Los libros del Zorro Rojo

Una propuesta original

La Bíblia de Edelvives, de Philippe Lechermeier e ilustrado por Rébecca Dautremer. Me tiene fascinada desde que salió y por dos razones: una porque editar el Antiguo Testamento o la Bíblia en este formato me parece un acierto. Más allá de las creencias que pueda tener cada uno, este texto es uno de los más bonitos que se han escrito y forma parte de la mitología occidental y presentarlo así, más como una obra literaria que no un texto religioso creo que puede acercarlo, sin prejuicios, al público.

Por otra parte, y siguiendo la misma linea, la propuesta estética es muy original: te recuerda un tiempo mitológico, primitivo, tribal. Es un placer para los sentidos.

118791_bibliaantiguotestamento_edv

Edelvives

Mejor libro de poesía ilustrado

Aquí no creo que sorprenda a nadie. En una entrada sobre propuestas de poesía para niños ya lo enseñé: 12 poemas de Federico García Lorca, de la Editorial Kalandraka, ilustrado por Gabriel Pacheco. Para empezar, porque pocos escritores me han sacudido como Lorca. En segundo lugar porque creo que representa perfectamente el buen trabajo que supone hacer un libro ilustrado. Se tiene que reivindicar que este género es mucho más complejo que incluir cuatro ilustraciones y listo.

Este libro es una muestra de respeto, de admiración y de entendimiento hacia el patrimonio literario de Lorca, des de la portada a la última página.

Sin título-1

Kalandraka

Mejor libro de teatro ilustrado

Aquí soy incapaz de decir taxativamente un título porque no conozco tantos. Me gusta mucho Macbeth de Los libros del Zorro Rojo. Si os animáis a comprar por Internet fuera de España os recomiendo muchísimo que echéis un vistazo a la web de Folio Society, porque tiene unos libros ilustrados que son auténticas maravillas, y entre ellos hay teatro.

Y aprovecho para hacer un llamamiento a aquellos que podáis leer en italiano: tienen de las mejores ediciones que he visto nunca (de esto podemos seguir hablando la semana que viene). Mi librero personal, que le gusta mucho leer teatro creo que está por aprender italiano después de encontrarse esta edición de Ubú Rey en una librería allí y que me ha pedido que os mostrara.

7907644_2599589

Feltrinelli

El gran descubrimiento

Este gran descubrimiento no es nuevo pero sí fue decisivo. España no es un país que pueda fardar de impulsar mucho este género pero en los últimos años la verdad que parece que estamos yendo en el camino correcto. El gran descubrimiento no puede ser otro que Nórdica. Los que ya sois admiradores entenderéis perfectamente porqué lo digo. Los que no, id corriendo a su catálogo web y llenad vuestra lista de necesidades.

Un autor

Shaun Tan. Me ha costado mucho escoger un autor, pero al final he pensado en él desde la parte más emocional de mí misma: fue el autor que me introdujo en este mundo y me hizo entender que este género no es exclusivamente infantil. Por lo tanto, parte de la sensibilidad con la cual me miro estos libros ahora es gracias a él. Y también, porque he pensado que puede que no sea tan conocido como otros, y valía la pena descubrírselo, aunque solo fuera a una persona. En la mayoría de los casos él es el autor y el ilustrador de los libros y Barbara Fiore (editorial que también es para caerse de culo) suele ser la encargada de publicar en castellano sus obras.

Si el tema os ha interesado, no dudéis en responder en los comentarios con vuestras elecciones o hacer todas las preguntas que queráis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s