Monogràfics

Federico García Lorca (Fuente Vaqueros, 5 de juny de 1898) | Mar Viayna

Pocs autors m’han fet tremolar com Lorca. I durant uns mesos vaig pensar que escriuria jo mateixa aquest monogràfic. Amb el temps vaig entendre que aquesta secció no era meva (no ho havia de ser) i vaig entendre, també, que ningú millor que la Mar per parlar d’ell. Ella està dedicant el seu treball de final de grau a Lorca i no m’he equivocat gent. És el monogràfic que el gran Lorca es mereixia. Mar, has fet que em torni a enamorar de la seva literatura (inclús més). Moltíssimes gràcies. 

Escrit per Mar Viayna

Una cita

Porque tú crees que el tiempo cura y que las paredes tapan, y no es verdad, no es verdad.  ¡Cuando las cosas llegan a los centros, no hay quien las arranque! [Bodas de sangre, 1931]

Dues edicions

… i mitja! Primer de tot us en vull ensenyar una de bonica. El que fa màgica la poesia és la seva capacitat d’evocar imatges; així doncs, res millor que acompanyar els versos de Lorca amb els seus cavalls blaus. Aquells qui seguiu d’a prop Lletraferits, ja deveu imaginar-vos de quina us parlo… Us deixo aquí de nou l’edició dels 12 poemes il·lustrats de l’editorial Kalandraka.

Sin título-1

Foto de Kalandraka

Seguim amb l’edició més completa.  Aquest últim curs de la carrera m’he llançat a viure Lorca d’una manera que m’era desconeguda fins ara, passar de llegir-lo a estudiar-lo no és una tasca fàcil, com tampoc ho és a vegades trobar el text idoni sobre el qual t’has de recolzar. La publicació de les seves obres és sovint problemàtica. És per això que us recomano els volums d’Edicions Cátedra. En el cas de Poeta en Nueva York, per exemple, el text que presenten recull les variants dels diferents manuscrits que l’autor va deixar o els petits canvis que va anar efectuant, a part de les il·lustracions amb que aquest es plantejava acompanyar la seva obra. A més, cada volum conté també una introducció amb totes  les claus que ens cal conèixer si volem arribar a una interpretació profunda de l’obra que tenim a les mans.

ca00062114

Foto de Cátedra

I la meitat que us havia promès és la que podríem designar com a pràctica. L’edició és d’Austral, mida “butxaca” real. Recull els poemes que configuren Poeta en Nueva York i també la conferència que l’autor va dedicar a tota la seva obra escrita a Amèrica. Dur una bona dosi de versos a la butxaca per a una possible emergència poètica no va mai malament!

portada_poeta-en-nueva-york_federico-garcia-lorca_201411261324

Foto d’Austral

Què té Lorca?

Ras i curt –i a mode d’embarbussament–: Lorca ho té tot; i per sobre de tot té la seva mirada, que ho canvia tot.  Lorca és el folklore d’aquell qui està enamorat de la seva Granada sense mar, és també el poeta de la gran ciutat, és amor i és dolor, és felicitat tenyida de desgràcia, és bellesa que fa mal, és la veu que denuncia les més grans injustícies del seu temps, però també aquell qui expressa a través dels seus personatges tot allò que el temps que li ha tocat viure no li deixa dir sense metàfores camuflades o sense el seu lenguaje de las flores.

Lorca és a vegades simbolisme; peix lluna, cavall blau, cel groc, vent verd. I d’altres és el Lorca de la cita que he escollit –en efecte, té centenars de versos més bells que aquests, però no més directes–  el Lorca que parla clar, que demostra que la bellesa poètica són també els versos de denuncia. Però si he de triar una sola paraula per a definir-lo no m’ho penso ni un segon: Lorca és passió, i aquesta és la mirada que ho inunda tot de la que abans us parlava. Passió descontrolada, tràgica;  passió reprimida, de tan punyent, immensament bella.

Lorca és acariciar vellut i espart a la vegada. Lorca és passió i la passió, l’essència de la vida.

Un personatge

Em salto una mica les normes per a parlar-vos d’un bon grapat de personatges que, al cap i a la fi, no deixen de ser-ne un de sol. El personatge femení en l’obra de Lorca es fracciona en diferents cossos i diferents obres però tots ells estan tallats seguint el mateix patró. El poeta mostra en els seus personatges femenins el patiment sofert per les dones de la seva època però a la vegada les dota de valors i d’una identitat molt contemporanis. Dones fortament vinculades a la realitat, que toquen de peus a terra però que tenen somnis i aspiracions,  i a la vegada dubtes i temors… Fidel als temes que caracteritzen la seva obra, sovint encarna en elles la tragèdia de la passió frustrada. Així doncs, Yerma, la novia de Bodas de Sangre o qualsevol de les dones de la família Alba –protagonistes de l’anomenada trilogia lorquiana– són dones fortes, arrelades a la seva terra, que anhelen ser lliures i que actuen, sempre, segons allò que els dicta el seu cor.

Si t’ha agradat Federico García Lorca t’agradarà…

Si t’ha agradat el Lorca poeta t’agradarà el Lorca dramaturg, si t’ha agradat el Lorca preavantguardista t’agradarà també el que té regust surrealista. I si ja no et queda per llegir cap paraula que hagi sortit del puny d’el duende, segurament t’agradarà l’obra del seu amic i poeta Luis Cernuda.   


CASTELLANO


Pocos autores me han hecho temblar como Lorca. Y durante unos meses pensé que escribiría yo misma este monográfico. Con el tiempo entendí que está sección no era mía, no tenía que serlo) y entendí, también, que nadie mejor que Mar para hablar de él. Ella está dedicando su trabajo de final de grado a Lorca y no me equivocado para nada. Es el monógrafico que el gran Lorca se merecía. Mar, has hecho que vuelva a enamorarme (más, si cabe) de su literatura. Muchísimas gracias.

Escrito por Mar Viayna

Una cita

Porque tú crees que el tiempo cura y que las paredes tapan, y no es verdad, no es verdad.  ¡Cuando las cosas llegan a los centros, no hay quien las arranque! [Bodas de sangre, 1931.]

Dos ediciones

… y media! Antes que nada os quiero  mostrar una de bonita.Lo que hace mágica la poesía es su capacidad de evocar imágenes; así pues, nada mejor que acompañar los versos de Lorca con sus caballos azules. Los que seguís de cerca Lletraferits, ya debéis imaginar de cuál os hablo… Os dejo aquí otra vez la edición de los 12 poemas ilustrados de la editorial Kalandraka.

Sin título-1

Foto de Kalandraka

Continuamos con la edición más completa. Este último curso de la carrera me he lanzado a vivir Lorca de un modo que me era desconocido hasta ahora, pasar de leerlo a estudiarlo no es tarea fácil, y tampoco lo es a veces encontrar el texto idóneo sobre el que apoyar tu lectura. La publicación de sus obras es a menudo problemática. Es este el motivo por el que os recomiendo los volúmenes de Ediciones Cátedra. En la edición de Poeta en Nueva York, por ejemplo, el texto que presentan recoge las variantes de los distintos manuscritos que el autor dejó o los pequeños cambios que efectuó, aparte de las ilustraciones con las que éste se planteaba acompañar su obra. Además, cada volumen contiene también una introducción con todas las claves que necesitamos conocer si queremos llegar a una interpretación profunda de la obra que tenemos entre manos.

ca00062114

Foto de Cátedra

Y la mitad que os había prometido es la que podríamos designar como práctica. La edición es de Austral, tamaño “bolsillo” real. Reúne los poemas que configuran Poeta en Nueva York y también la conferencia que el autor dedicó a toda su obra escrita en América. ¡Llevar una buena dosis de versos en el bolsillo para una posible emergencia poética no va nunca mal!

portada_poeta-en-nueva-york_federico-garcia-lorca_201411261324

Foto de Austral

¿Qué tiene Lorca?

En pocas palabras –y a modo de trabalenguas–: Lorca lo tiene todo; y por encima de todo tiene su mirada, que lo cambia todo. Lorca es el folklore de quien está enamorado de su Granada sin mar, es también el poeta de la gran ciudad, es amor y es dolor, es felicidad teñida de desgracia, es belleza que duele, es la voz que denuncia las mayores injusticias de su tiempo, pero también aquel que expresa mediante sus personajes todo aquello que el tiempo que le ha tocado vivir no le deja decir sin metáforas camufladas o sin su lenguaje de las flores.

Lorca es a veces simbolismo; pez luna, caballo azul, cielo amarillo, viento verde. Y otras es el Lorca de la cita que he escogido –en efecto, tiene centenares de versos más bellos que este, pero no más directos– el Lorca que habla claro, que demuestra que la belleza poética son también los versos de denuncia. Pero si tengo que escoger una sola palabra para definirlo no lo dudo ni un segundo: Lorca es pasión, y esta es la mirada que lo inunda todo de la que antes os hablaba. Pasión descontrolada, trágica; pasión reprimida, de tan punzante, inmensamente bella.

Lorca es acariciar terciopelo y esparto a la vez. Lorca es pasión y la pasión, la esencia de la vida.

Un personaje

Me salto un poco las normas para hablaros de un buen puñado de personajes que, al fin y al cabo, no dejan de ser uno solo. El personaje femenino en la obra de Lorca se fracciona en distintos cuerpos o distintas obras pero todos ellos confeccionados según el mismo patrón. El poeta muestra en sus personajes femeninos el sufrimiento que tienen que soportar las mujeres de su época, pero a la vez las dota de valores y de una identidad muy contemporáneos. Mujeres fuertemente vinculadas a la realidad, con los pies en el suelo pero que tienen sueños y aspiraciones, y dudas y temores a la vez… Fiel a los temas que caracterizan su obra, a menudo encarna en ellas la tragedia de la pasión frustrada. Así pues, Yerma, la novia de Bodas de Sangre o cualquier mujer de la familia Alba –protagonistas de la conocida trilogía lorquiana– son mujeres fuertes, arraigadas a su tierra, que anhelan ser libres y que actúan, siempre, según los dictados de su corazón.

Si te ha gustado Federico García Lorca te gustará…

Si te ha gustado el Lorca poeta te gustará el Lorca dramaturgo, si te ha gustado el Lorca prevanguardista te gustará también el que tiene regusto surrealista. Y si ya no te queda por leer ninguna palabra que haya salido del puño del duende, probablemente te gustará la obra de su amigo y poeta Luis Cernuda.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s