Bibliòfils

Els llibres que arrasaran aquest Sant Jordi

Al post d’avui veurem la llista dels llibres més venuts l’any passat per Sant Jordi, repassarem les apostes i novetats de les grans editorials per aquesta festa del llibre i us donaré uns quants consells per encertar sí o sí amb el vostre regal de Sant Jordi.

En català en el gènere de ficció els tres llibres més venuts foren La filla del capità Groc de Victor Amela, Tot això ho faig perquè tinc por de l’Empar Moliner i La noia del tren de Paula Hawkins. En el gènere de no ficció foren Confessions d’un culer defectuós de Sergi Pàmies, Educar millor de Carles Capdevila i La màgia de l’ordre, de Marie Kondo.

No, ho sento. Avui no he vingut a parlar d’això, perquè no m’interessa. No vull entrar dins la consideració de Sant Jordi des del punt de vista del marketing, bàsicament perquè no en tinc ni idea. Sí, seguiran venent-se en més quantitat els llibres de grans editorials (també produeixen més). Seguiran sortint misteriosament i sempre de “casualitat”, llibres com bolets setmanes abans de Sant Jordi, no sigui cosa que se’ns oblidi que ha sortit. Llibres que molt probablement acabaran encapçalant una entrada titulada: Els llibres més venuts de Sant Jordi 2017.

No parlo de competició. Dubto que les editorials petites vulguin dur el ritme que porten les grans. Són sistemes totalment diferents. Jo no vull parlar d’això, vull parlar de lectors. De lectors que per un dia esdevenen també crítics en regalar un llibre.

Processed with VSCO with hb2 preset

Us podria aconsellar algunes coses, és cert, coses que algun dia em van aconsellar a mi o que n’he après amb el temps. Una vegada – no recordo qui – em va dir que si la portada era la fotografia de l’escriptor, que no perdés el temps en llegir-me’l, perquè rara vegada val la pena que un llibre es promocioni a través de la personalitat pública de l’escriptor (un exemple aquí seria el llibre de la Belen Esteban). O per exemple, he arribat a la conclusió que hi ha més possibilitats d’encertar amb una traducció si el traductor apareix a algun lloc que si nó ( també es pot recorre al senyor Google per buscar la persona en qüestió).

Regaleu, doncs, amb cor. Aneu a la llibreria, pareu-vos en una paradeta, fullegeu els llibres (i no només aquells que ja us han deixat perfectament col·locats sobre un atri o sota el títol de recomanacions). Feu la vostra: regaleu aquell llibre que vàreu llegir una vegada i que us va encantar, regaleu aquell llibre que odieu però pot ser és una bona oportunitat perquè se’t presenti sota un altre punt de vista, regaleu aquell que us ha entrat pels ulls perquè l’edició era preciosa, aquell que us ha recomanat aquell amic,  aquell que llegint-vos la sinopsi us han entrat ganes de regalar (encara que sigui perquè així el podreu llegir vosaltres també), regaleu aquell que sabeu que té a la seva llista de desitjos, regaleu aquell que no s’espera per res, aquell per demanar perdó o per donar les gràcies. Un llibre pot ser infinites coses si se’l tria bé.

Processed with VSCO with hb2 preset

Lletraferits, és el vostre dia. Teniu dues setmanes per reclamar el dret a escollir, a no ser mediats.


CASTELLANO

En el post de hoy veremos la lista de los libros más vendidos el año pasado el día de Sant Jordi, repasaremos las apuestas y novedades de las grandes editoriales para esta fiesta del libro y os daré un par de consejos sobre cómo acertar sí o sí con vuestro regalo de Sant Jordi.

En castellano en el género de ficción los tres libros más vendidos fueron La chica del tren de Paula Hawkins, Historia de un canalla de Julia Navarro y Los besos en el pan d’Almudena Grandes. En la categoria de no ficción fueron La magia del orden de Marie Kondo, X de Risto Mejide y Auron Play, el libro.

No, lo siento. Hoy no he venido para hablar de esto, porque no me interesa. No quiero entrar a hablar de Sant Jordi desde el punto de vista del marketing, básicamente porque no tengo ni idea. Sí, seguirán vendiéndose en más cantidad los libros de las grandes editoriales (también producen más). Seguirán saliendo misteriosamente y siempre de “casualidad”, libros como champiñones semanas antes de Sant Jordi, no sea cosa que se nos olvide que lo han sacado. Libros que muy probablemente acabaran formando parte de una entrada titulada: Los libros más vendidos de Sant Jordi 2017.

No hablo de competición. Dudo mucho que las editoriales pequeñas quieran llevar el ritmo de las editoriales grandes. Son sistemas totalmente diferentes. Yo no quiero hablar de eso, quiero hablar de lectores. De lectores que ese día se convierten en críticos al regalar un libro.

Processed with VSCO with hb2 preset

Os podría aconsejar algunas cosas, es verdad, cosas que algún día alguien me aconsejó a mi o que he aprendido con el tiempo. Una vez – no recuerdo quién – me dijo que si la portada era la fotografía del escritor, que no perdiera tiempo de leérmelo, que rara vez valían la pena (véase el libro de Belen Esteban, por ejemplo). O, por ejemplo, he llegado a la conclusión que hay más posibilidades de acertar con una traducción si el traductor aparece en algún sitio que si no aparece (también se puede recorrer al Señor Google para buscar la persona en cuestión).

Regalad, entonces, con el corazón. Id a la librería, pararos en una de las paradas, hojead los libros (y no sólo aquellos que ya os han dejado perfectamente colocados sobre un atril o bajo el título de recomendaciones). Hacedlo a vuestra manera: regalad aquel libro que leísteis una vez y que os encantó, regalad aquel libro que odiáis pero puede que sea una buena oportunidad para que se te presente bajo otro punto de vista, regalad aquel que os ha entrado por los ojos porque la edición era preciosa, aquel que os ha recomendado aquel amigo, aquel que leyendo la sinopsis os han entrado ganas de regalar (aunque solo sea para que así lo podáis leer vosotros también), regalad aquel que sepáis que está en su lista de deseos, regalad aquel que no se espera para nada, aquel que sirva para pedir perdón o para dar las gracias. Un libro puede ser infinitas cosas si se lo escoge bien.

Processed with VSCO with hb2 preset

Lletraferits, éste es vuestro día. Tenéis dos semanas para reclamar el derecho a escoger, a no ser mediados.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s