Bibliòfils, Projectes

Sobre les oportunitats, els llibres i el cafè

Avui no escriuré sobre llibres, ni sobre marques, ni sobre literatura infantil… avui us porto notícies fresques (i com sempre grans dosis d’il·lusió). No és la primera vegada que ho dic, i al final em dóna la sensació que us repeteixo molt les coses però el projecte en què s’està convertint a poc a poc (i amb bona lletra) Lletraferits m’està portant una felicitat immensa, a través de les persones que em seguiu a Instagram i tots aquells que llegiu aquest blog.

Aquest vull que sigui un espai per parlar de llibres, no tant de mi, però si tot el fenomen blogging s’ha fet  tant i tant prolífic és perquè som humans i no podem evitar comunicar-nos i  compartir. I jo m’estic sentint molt còmoda compartint aquesta part de mi amb vosaltres.

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona l’Utopia Market de Poesia al barri del Poblenou. És un model de festival molt interessant, que fins ara s’havia celebrat en edicions basades en la fotografia i que està preparant una edició centrada en la il·lustració. 

Processed with VSCO with hb2 preset

En aquesta edició han volgut posar tot el protagonisme en el poesia, sona bé, no? Durant aquest cap de setmana s’han succeït concerts, recitals, activitats, editorials… I com diem aquí, què és un bon llibre sense un bon cafè? Els encarregats de portar la beguda en aquesta festa literària han sigut els de Cafés El Magnífico (que pels coffee lovers és simplement el paradís).

A la hora d’escollir quina de les seves mescles portarien a Utopia ho tingueren clar, només podia ser un: el Balzac. Una mescla de cafès asiàtics i centreamericans que rendeix homenatge a un dels grans amants del cafè i un del més grans escriptors de la literatura universal.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

I com a mi Balzac no m’agrada gens i la Clàudia Sans ho sap, em va proposar escriure un text sobre la relació entre Balzac i el cafè. Després de dies, d’entusiasme, de suar il·lusió, de tensió, de por i de repetir, repetir i repetir, va sortir això:

“Les línies al principi reposades i curoses, van inflant-se com les venes d’un colèric, trontollen, cobren ritme més accelerat, s’exciten i s’exalten convulsivament, tacades per les marques del cafè amb què el poeta esperonava i feia galopar els seus nervis fatigats.”  Stefan Zweig ha sigut qui millor ha retratat aquest Balzac  inquiet, nocturn, desvetllat pel cafè a mitjanit, fora de sí pel suïcidi d’un dels seus personatges. Sabem que bevia una cinquantena de tasses de cafè al dia. Sabem que dormia prop de quatre hores. Diuen que el cafè l’acabà matant. Com hauria pogut Balzac escriure tot el que va escriure sense la cafeïna? Com hauria pogut confondre els límits translúcids entre el món real i el món de la ficció? Ell va renunciar a tota vida, a tot amor i a tota passió terrenal a canvi de l’obra monstruosa que creà. A canvi de viure-ho tot a través dels seus personatges. A canvi d’acabar dibuixant tota la comèdia humana en els metres quadrats d’una habitació. Només volgué conservar una passió, un vici d’aquest món: el cafè.

Processed with VSCO with hb2 preset

Gràcies Clàudia i gràcies Cafès el Magnífico per aquesta oportunitat. Heu fet un regal de reis amb això. Aprofito per recomanar-vos molt ferventment el llibre de Stefan Zweig Tres maestros (Balzac, Dickens y Dostoievski), llibre del qual està extreta la cita que acompanya el principi del text i que és una joia, un monument a la literatura. I que és la invitació més seductora que ningú podrà fer-vos mai a la lectura d’aquests tres genis.

 


CASTELLANO

Hoy no voy a escribir sobre libros, ni sobre marcas, ni sobre literatura infantil… hoy os traigo noticias frescas (y como siempre altas dosis de ilusión). No es la primera vez que os lo digo, y al final me da la sensación que os repito mucho las cosas pero el proyecto en que se está convirtiendo Lletraferits poco a poco (y con buena letra) me está reportando una felicidad inmensa, a través de las personas que me seguís por Instagram y todos aquellos que leéis el blog.

Éste quiero que sea un lugar para hablar de libros, no tanto de mí, pero si todo el fenómeno blogging se ha hecho tan y tan popular es porque somos humanos y no podemos evitar comunicarnos y compartir. Y yo me estoy sintiendo muy cómoda compartiendo esta parte de mí con vosotros.

Este fin de semana se ha celebrado en Barcelona el Utopía Market de Poesía en el barrio del Poblenou. Es un modelo de festival muy interesante, que hasta ahora se había celebrado en ediciones basadas en la fotografía y en la Ilustración.

Processed with VSCO with hb2 preset

En esta edición han querido poner todo el protagonismo en la poesía, suena bien, ¿Verdad? Durante este fin de semana se han llevado a cabo conciertos, recitales, actividades, muestras de editoriales… Y como decimos aquí, ¿qué es un buen libro sin un buen café? Los encargados de llevar la bebida a esta fiesta literaria han sido los de Cafés El Magnífico (que para los coffee lovers es simplemente el paraíso).

A la hora de elegir cuál de sus mezclas llevarían a Utopía lo tuvieran claro, sólo podía ser uno: el Balzac. Una mezcla de cafés asiáticos y centroamericanos que rinde homenaje a uno de los grandes amantes del café y uno del más grandes escritores de la literatura universal.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Y como a mí Balzac no me gusta nada y Claudia Sans lo sabe, me propuso escribir un texto sobre la relación entre Balzac y el café. Después de días, entusiasmo, de sudar ilusión, de tensión, de miedo y de repetir, repetir y repetir, salió esto.

“Las líneas al principio reposadas y cuidadosas, van hinchándose como las venas de un colérico, se tambalean, cobran ritmo más acelerado, se excitan y se exaltan convulsivamente, maculadas todavía por las huellas del café con que el poeta espoleaba y ponía al galope sus nervios fatigados”. Stefan Zweig ha sido quien mejor ha retratado este Balzac inquieto, nocturno, desvelado por el café a medianoche, enajenado por el suicidio de uno de sus personajes. Sabemos que bebía una cincuentena de tazas de café al día. Sabemos que dormía cerca de cuatro horas. Dicen que el café terminó matándolo. ¿Cómo habría podido escribir Balzac todo lo que escribió sin la cafeína? ¿Cómo habría podido confundir los límites translúcidos entre el mundo real y el mundo de la ficción? Renunció a toda vida, a todo amor y a toda pasión terrenal a cambio de la obra monstruosa que creó. A cambio de vivirlo todo a través de sus personajes. A cambio de terminar dibujando toda la comedia humana en los metros cuadrados de una habitación. Sólo quiso conservar una pasión, un vicio de este mundo: el café.”

Processed with VSCO with hb2 preset

Gracias Claudia y gracias Cafés el Magnífico por esta oportunidad. Habéis hecho un regalo de reyes con ello. Aprovecho para recomendaros muy fervientemente el libro de Stefan Zweig Tres maestros (Balzac, Dickens y Dostoievski), libro del que está extraída la cita que acompaña el principio del texto y que es una joya, un monumento a la literatura. Y que es la invitación más seductora que nadie podrá hacerle más a la lectura de estos tres genios.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s