Bibliòfils

La conservació bàsica de llibres II

Hola a tots! Avui toca la segona part del conjunt de posts sobre conservació bàsica de llibres. Si has vingut a parar aquí i això et sona a xinès, pots llegir la primera part d’aquesta sèrie de posts aquí, on t’explic com afecten la calor i la humitat als nostres llibres. Uns quants m’heu escrit per saber quan serà aquesta segona entrada així que al final m’he animat a fer-la abans d’hora. Espero que us sigui d’utilitat! 

El post d’avui tracta sobre com afecta la pols als llibres i que s’amaga rere aquestes pàgines que es tornen groguenques o en el pitjor dels casos completament marrons.

POLS

La neteja és clau i un factor importantíssim per evitar la proliferació de insectes i microorganismes en els nostres llibres (la pols és el seu aliment). Tornem per un moment al nostre món ideal que van imaginar l’altre dia. Allí les prestatgeries no tenen una força magnètica per anar acumulant tota la pols del món mundial. En el nostre món ideal en què tot és meravellós també tenim un aspirador amb filtre perquè totes les espores no se’n vagi a una altra banda així com netejadors d’aire i un munt de màquines psicodèliques per deixar l’aire net com una pàtina.

El consell: Què podem fer nosaltres, pobres mortals? Doncs utilitzar qualsevol tipus de aspirador amb filtre o rentar les baldes amb una mescla d’aigua i alcohol (es seca més ràpid i també desinfecta). SEMPRE DAMUNT UN PEDAÇ, MAI SOBRE EL DOCUMENT O LLIBRE. El mateix s’aplica als marcs  (– netejar el glassex blau dels documents no és gratificant –). Els draps de microfibra van molt bé per això i també, per iniciats, les esponges de fum.

Una altra cosa molt senzilla que podeu fer és actuar directament sobre la prestatgeria. Que els llibres mai toquin la paret del fons (consell que ja donàvem per la humitat) i col·locar un paper a la part superior dels llibres per evitar que es vagi acumulant la pols a dins.

ÀCID

Tots els papers que estiguin en contacte amb llibres seria genial si fossin de conservació, és a dir, lliure d’àcids i que ajudin al propi paper dels nostres llibres a contrarestant la seva acidesa. Es poden identificar sota els noms de paper barrera (versió més econòmica), paper museu (més alt de gramatge), paper de conservació, paper acid free, paper amb reserva alcalina…

Processed with VSCO with hb2 preset

Per què el paper dels llibres antics es conserva molt millor que un llibre que tenim de fa pocs anys? El paper, abans de la gran mecanització, es realitzava a partir de fibres naturals de roba de cotó i lli. A partir d’aquest moment han començat a realitzar-se amb material llenyós, parlant clar, amb arbres. Aquest material és àcid de per sí, i per això sento dir que aquests efectes són irreversibles o almenys impossibles de combatre definitivament perquè el seu ph és àcid. Els efectes són clars i evidents: fulles que van tornant marrons al poc temps, fibres del paper que es rompen i llibres que es van desintegrant. Estan condemnats a autodestruir-se, la qual cosa fa que quedi totalment obsolet tenint en compte que des de l’inici del temps l’escriptura havia de servir per fer perdurar un missatge.

Una solució és la que estan començant a implementar algunes editorials o empreses papereres que és optar per paper acid free. Aquest terme pretén designar tot aquell material amb un ph de 7 o superior. Aquesta diferència es veu clarament en alguns llibres amb guardes i solapes d’una espècie de paper plastificat (s’aprecia la diferència en la resposta de cada paper al pas del temps). 

Acid-free_paper_(symbol).svg

A partir d’ara, estigueu atents a aquest símbol, significa que estàs comprant paper lliure d’àcid i que et durarà molt més temps! L’editorial Gigamesh que edita Joc de Trons a Espanya, va ser de les primeres editorials que em vaig adornar que feien servir aquest símbol. Sé que les llibretes Leuchttrum també ho són. Sabeu més propostes acid free? M’encantaria saber-les!


CASTELLANO

¡Hola a todos! Hoy toca la segunda parte del conjunto de posts sobre conservación básica de libros. Si has venido a parar aquí y todo esto te suena a chino, puedes leer la primera parte de esta serie de posts aquí, donde te explico cómo afectan el calor y la humedad a nuestros libros. Unos cuantos me habéis escrito para saber cuándo saldría la segunda entrada así que al final me he animado a sacarla antes. ¡Espero que os sea de utilidad!

El post de hoy trata de cómo afecta el polvo a los libros y que se esconde detrás de esas páginas que se vuelven amarillentas o en el peor de los casos completamente marrones.

POLVO

La limpieza es clave y un factor importantísimo para evitar la proliferación de insectos y microorganismos en nuestros libros (el polvo es su alimento). Volvamos por un momento al mundo ideal que nos imaginamos el otro día. Ahí las estanterías no tienen una fuerza magnética para ir acumulando todo el polvo del mundo mundial. En nuestro mundo ideal en que todo es maravilloso también tenemos un aspirador con filtro para que todas las esporas no se vayan de un sitio a otro así como unos limpiadores de aire y un montón de maquinaria psicodélica para dejar el aire limpio como una patena.

El consejo: ¿Qué podemos hacer nosotros, pobres mortales? Pues utilizar cualquier tipo de aspirador con filtro o limpiar las baldas con una mezcla de agua y alcohol (seca más rápido y también desinfecta). SIEMPRE SOBRE EL PAÑO, NUNCA SOBRE EL DOCUMENTO O EL LIBRO. Lo mismo se aplica a los marcos (limpiar el glassex azul de un documento no es gratificante). Los paños de microfibra van muy bien para esto y también, para iniciados, las esponjas de humo.

Otra cosa muy sencilla que podéis probar es de actuar directamente sobre la estantería. Que los libros nunca toquen la pared del fondo (consejo que también os servía en caso de humedad) y colocar un papel en la parte superior de los libros para evitar que se vaya acumulando polvo dentro.

ÁCIDO  

Todos los papeles que estén en contacto con los libros sería genial si fueran de conservación, es decir, libre de ácidos y que ayuden al propio papel de nuestros libros a contrarrestar su acidez. Se pueden identificar bajo los nombres de papel barrera  (versión más económica), papel museo (de gramaje más alto), papel de conservación, papel acid free, papel con reserva alcalina…

Processed with VSCO with hb2 preset

¿Por qué el papel de los libros antiguos se conserva mucho mejor que un libro que tenemos de hace pocos años? El papel, antes de su mecanización, se realizaba a a partir de fibras naturales de paños de algodón y lino. A partir de ese momento empezó a realizarse con material leñoso, hablando claro, con árboles. Este material es ácido de por sí, y por eso siento anunciar que los efectos son irreversibles o al menos imposibles de combatir definitivamente porqué el propio ph es ácido. Los efectos son claros y evidentes: hojas que van volviéndose marrones al poco tiempo, fibras de papel que se rompen al doblarlas y libros que se van desintegrando. Están condenados a autodestruirse, lo que provoca que quede obsoleto teniendo en cuenta que desde el inicio de los tiempos la escritura sirvió para hacer perdurar un mensaje.

Una solución es la que están empezando a aplicar algunas editoriales o empresas papeleras que es optar por papel acid free. Este término pretende designar todo aquel material con un ph 7 o superior. Esta diferencia se ve claramente en algunos libros con guardas o solapas de una especie de papel plastificado (se aprecia la diferencia en la respuesta de cada papel a lo largo del tiempo).

Acid-free_paper_(symbol).svg

A partir de ahora estad atentas a este símbolo, significa que estás comprando papel libre de ácido y ¡que te durará mucho más tiempo! La editorial Gigamesh, que edita Juego de Tronos en España, fue un de las primeras editoriales que me di cuenta que hacían servir esta símbolo. Sé que las libretas Leuchttrum también lo son. ¿Sábeis más propuestas acid free? ¡Me encantaría saberlas!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s